Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julglöd värmde i decembermörkret

Norrtälje och Sundbybergs manskörer bjöd på allt man förväntar sig av en julkonsert.

Norrtälje. När julen närmar sig är vi många som blir som små barn vid godnattsagan. Vi vill höra samma sak, igen och igen. Samma julsånger som förra året och alla år vi minns innan dess.

Det hade förstås Norrtälje och Sundbybergs manskörer tagit fasta på när de höll advents- och julkonsert i Norrtälje kyrka i lördags.

De började konserten med ett säkert kort: Dotter Sion av Händel.

Kyrkan var fylld av publik i alla åldrar, bland annat en ettårigt solstråle som charmade både körer och publik.

Körerna gästades av två oerhört kompetenta solister, tenoren Mats Olsson från Väddö, nu boende i Uppsala, och för tredje året Jenny Augustinsson från Linköping, men med pappa från Lohärad.

När Jenny Augustinsson spelade en Romans av Max Bruch, ackompanjerad av Melker Stendahl på piano, var till och med den yngsta i publiken tyst som en mus. Troligen var det fler än undertecknad som kände en rysning längs ryggen av Jenny Augustinssons känsliga violaspel, för applåderna efteråt var nog de varmaste under hela konserten.

– Fantastiskt vilken vacker ton och klang du har i din viola, sa presentatören Michael Blum.

Manskörerna sjöng en underbar version av Staffansvisan, som den troligtvis är tänkt att låta – men inte gör längre, sedan stjärngossar blivit ett utrotningshotat släkte.

Roslagens Lucia med tärnor kom in, något försenade från lussande på en Ålandsbåt som fått invänta grundstötta Amorella.

De är sex mycket professionella sångerskor. Att de har arbetat hårt med mängder av framträdanden hela veckan märktes inte. De har imponerande starka röster och hördes väl trots att de var en tärna kort och männen i körerna var nära sex gånger fler.

Flera tillfällen till rysningar blev det när Mats Olsson bredbent och självsäkert sjöng sina solonummer.

Han sjöng Davids psalm 24 (Gör portarne höga) tillsammans med körerna och Adams julsång (O, helga natt).

Personligen anser jag att en jul utan ett maffigt liveframträdande med just den är ingen riktig jul. Och Mats Olsson och körerna klarade rysprovet med den äran.

När han inte sjöng solo förstärkte Mats Olsson tenorstämman i kören.

Konserten innehöll inte bara gamla sånger utan även ett par nyare klassiker. Sundbybergs manskörs körledare Helene Reduthe sjöng Carola Häggkvists Himlen i min famn, en sång ur Marias synvinkel när hon sitter med det nyfödda Jesusbarnet i famnen. Som extranummer sjöng Mats Olsson och körerna Koppången.