Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jukka Kaski stoppade knivattack

Knivattacken kunde stoppas tack vare fältsekreterare Jukka Kaskis snabba ingripande.

På onsdagsmorgonen fick polisen larm om ett bråk mellan fyra ungdomar på busstorget i centrala Norrtälje. Flera personer i morgonrusningen blev vittne till bråket men få ingrep. Fältsekreterare Jukka Kaski var inte i tjänst utan passerade busstorget för att hämta upp sin dotter och skjutsa henne till skolan.

– Jag såg två grabbar som flugit på varandra och låg och brottades. Det såg våldsamt ut, men jag trodde först att de skämtade så jag lät det bero, säger han.

Det var först när han hörde flera personer skrika ”släpp kniven” som han förstod att det var allvar. Jukka Kaski, som jobbar med ungdomar i kommunen varje dag, reagerade instinktivt. Han tog ett par steg närmare pojkarna och såg genast att de kämpade om en kniv.

– Den ena killen hade fått ner den andre och höll fast hans arm mot marken. Då såg jag också kniven blänka till i hans hand, säger han omtumlat.

– Vilken tur de hade att jag var där precis då. Vem vet hur det hade gått annars. Det hade kunnat bli ganska allvarligt, fortsätter han.

Jukka Kaski sa till pojken att han kom från socialtjänsten och att han måste släppa kniven.

– Jag lyckades få honom att släppa den. Jag tog upp den och gav den till personalen på Pressbyrån som tog bort den, säger han.

När polisen kom till busstorget var dramat redan över. Gärningsmannen hade sprungit därifrån och alla andra hade skingrats.

– Jag hade ju min dotter i bilen och hon skulle ju till skolan, säger Jukka Kaski.

De tre ungdomar som blivit attackerade av 17-åringen hade också lämnat platsen.

– Knivhuggen hade inte gett så djupa sårskador så ungdomarna hade gått till skolan där man såg till att de kom till sjukhus, säger Susanne Abrahamsson, stationsbefäl vid Norrtäljepolisen.

Den pojke som blivit knivhuggen i låret och hans kamrater känner 17-åringen sedan tidigare och kunde uppge hans identitet för polisen. Under onsdagen letade flera polispatruller efter honom på olika adresser runt om i kommun. Pojken bor i de norra kommundelarna men har efter händelsen hållit sig hemifrån.

– Alla patruller håller utkik efter honom och försöker ta reda på var han är. Han är efterlyst och anhållen i sin frånvaro, säger Susanne Abrahamsson.

Förutom den pojke som blev knivhuggen ska ytterligare en pojke ha blivit sparkad på benet och hotad till livet. Även en minderårig flicka ska ha blivit hotad till livet under bråket. Enligt uppgift till polisen ska knivbråket bottna i en längre tids osämja mellan ett par av ungdomarna.