Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubileum för Brukets målarskola

Måleri. Konstnären Mats Åkerman kallar sig själv för ”skärgårdsentusiast”. För 25 år sedan bestämde han sig för att bryta sin vardagliga konstnärsbubbla några veckor över sommaren och lära ut hantverket i stället, något han fortsatt med sedan dess. – Konstigt att man har hållit på så här länge, säger Mats Åkerman och skrattar.

Annons

Ute i trädgården står det flera stafflin uppställda. Det ligger ett lugn i luften men de 17 deltagarna är fullt koncentrerade på dagens uppgift. Till dagens uppgift får de använda maximalt tio färger och i instruktionerna står det ”följ inte naturen slaviskt, följ dig själv”. Resten är upp till deltagarna. Teknik, motiv, ambitionsnivå. Allt anpassas på individnivå.

Längst bort i trädgården står Kerstin Scott-Eriksson med sitt staffli. Hon var med redan när målarskolan startade för 25 år sedan. Även om hon inte har varit med varje år känner hon att det är en tradition att komma till Brukets målarskola på sommaren.

− Jag kan inte hålla mig härifrån, säger Kerstin Scott-Eriksson.

Under fem dagar får deltagarna olika uppgifter som de går igenom tillsammans i ”bildsamtal”. Både Mats Åkerman och hans kollega Kim Stensland fokuserar mycket på den pedagogiska biten.

− Vi försöker vara seriösa. Jag vill att de ska känna att de har lärt sig något, säger Mats Åkerman.

− Jag hoppas att de känner att de har gjort framsteg och att de får en tydligare relation till vem man är som målare, säger Kim Stensland.

Kerstin Scott-Eriksson berättar att hon är för självkritisk för att kunna måla hemma. För henne är bildsamtalen och lärarnas positiva uppmuntran det som behövs för att hon ska kunna utveckla sitt måleri.

− Man ser bara det man inte är nöjd med. Jag behöver lärarnas kommentarer, säger Kerstin Scott-Eriksson.

För Mats Åkerman är det viktigaste att deltagarna trivs på kursen och att de som är lärare kan förmedla en bra inställning till konst.

–Man vill att de ska vara glada och känna en glädje inför måleriet, säger Mats Åkerman.

Mats Åkerman har lagt märke till en hel del förändringar under åren han har hållt på. Främst tycker han att intresset har förändrats och sommarkursen som tidigare var två veckor har numera gjorts om till en vecka.

– Det är skillnad från förr. Nu har folk inte ro till tvåveckorskurser. Folk är splittrade och flänger runt och det är mycket annat som drar, säger Mats Åkerman.

Kerstin Scott-Eriksson tycker däremot inte att det är så mycket som har förändrats sedan starten.

– Det som har förändrats är väl kanske att de har blivit ännu mer pedagogiska och ännu mer positiva, säger hon.