Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ju mindre vi arbetar, ju sämre blir välfärden

Den rödgröna majoriteten i Göteborg planerar att genomföra ett försök med sex timmars arbetsdag. Försöket skall gälla under ett år, eventuellt inom äldreomsorgen.

Kortare arbetstid har länge varit en hjärtefråga för Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Även inom Socialdemokraterna har många stött denna idé. Argumenten för att korta arbetstiden har varierat. Ibland har förkortningen setts som en bot mot arbetslösheten, men kortare arbetstid har även sagts ge bättre miljö, ökad jämställdhet och mindre stress för småbarnsföräldrar. Ibland kan man få uppfattningen att vissa tror att kortare arbetstid skulle innebära en lösning på alla problem.

När Socialdemokraterna 1998-2006 regerade med stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsattes ett flertal utredningar om förkortad arbetstid. Alla utredningar visade dock att detta skulle bli en mycket, mycket dyr reform. Till sist tröttnade därför Socialdemokraterna och deklarerade att det inte var aktuellt att införa någon sextimmarsdag.

Sedan dess har även partiledningarna inom Miljöpartiet och Vänsterpartiet försökt att tona ner kravet på kortare arbetstid, eftersom de insett att detta krav är orealistiskt. Partiledningarna i båda dessa partier har dock blivit överkörda av sina respektive kongresser. Uppenbarligen tycker man bland gräsrötterna att en kraftigt förkortad arbetstid fortfarande är fullt genomförbart.

Diskussionen kring hur sextimmarsdagen skall införas i Göteborg visar dock hur rätt partiledningarna har när man bedömer förslagen som orealistiska. Enligt kommunalrådet Mats Pilhem (V) kommer inte försöket i Göteborg att innebära någon ökad kostnad, eftersom de anställda kan arbeta mer effektivt under arbetstiden. ”Det behövs inte mer händer i vården, det behövs mer människor som kan och orkar göra ett bra arbete under hela sin arbetsdag”, säger han i Metro.

Redan i dag brukar många av dem som jobbar inom äldrevården klaga på att de inte hinner med. Därför är det helt orealistiskt att kunna effektivisera bort två timmars arbetstid per dag.

Detta är också Vänsterpartiets officiella politik. I partiets valplattform, som presenterades för några dagar sedan, vill man ha fler anställa i vården och äldreomsorgen för att höja kvaliteten, och vill satsa pengar som motsvarar 10 000 fler undersköterskor.

Men det är så här det är. Förespråkarna för kortare arbetstid har en sådan övertro på denna idé att de alltid hittar argument, oavsett hur realistiska dessa är. Som synes ovan stämmer ibland argumenten inte ens med partiets egna politik.

I verkligheten skulle dock sex timmars arbetstid tvinga fram mycket stora skattehöjningar eller mycket stora nedskärningar i den offentliga verksamheten. All välfärd bygger på arbete. Om vi arbetar mindre, minskar också välfärden.