Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Davidsson redo för återkomsten

NT träffade Jonas Davidsson under en träning i Parken i Hallstavik.

Annons

Han bor långt härifrån och lämnade Rospiggarna efter en kort sejour 2007.Ändå är han att betrakta lite som av en hemvändare.

– Ja, det känns faktiskt lite som att komma hem, säger Jonas Davidsson inför återkomsten i Hallstavikslaget.

Jonas Davidsson ger ett samlat, avslappnat men fokuserat intryck när han besöker Parken i Hallstavik för träning veckan innan seriestarten. Han var nöjd.

– Det kändes bra. Kul att åka här igen. Men jag har blandade känslor för banan.

Hur menar du nu, du har alltid sett ut att trivas på ovalen här?– Ja, men förr när jag åkte här så var jag som allra bäst. Men sedan jag lämnade Rospiggarna 2007 har jag bara åkt här två gånger och då har det inte gått bra. Men kanske kan jag hitta rätt igen när jag får åka här oftare.

Det känns lite som att Jonas vill tona ned förväntningarna inför återkomsten.

– Jag vill inte sätta för stor press på mig själv. Det har hänt mycket sedan jag körde för klubben senast och det är inte rätt att ha den nivån som måttstock nu. Många minns kanske hur jag var då och har förväntningar därefter, men jag tror inte man ska förvänta sig att jag tar minst tio poäng varje match.

– Det är inte förrän jag själv blivit äldre som jag fattat hur bra det verkligen gick för mig här tidigare. Som ung hade jag svårt att ta in det. Då bara körde jag.

Jonas förde även diskussioner med kvällens motståndare Vetlanda när det stod klart att det inte blev någon fortsättning i hemortsklubben Piraterna, men valet föll på Rospiggarna.

Ganska snabbt.

– En av anledningarna att jag skrev på för piggarna är att jag känner mig - och har alltid känt mig - trygg i klubben och det är viktigt för mig. Både på banan och vid sidan av.

När Jonas körde för Rospiggarna i början och mitten av 2000-talet gick det som sagt väldigt bra.

Skillnaden då och nu på dig som förare?

– Rutinen. Jag har blivit äldre och tänker en extra gång inför det jag gör på banan. Förr var speedwayen allt, nu har jag annat, bland annat barnen, som är viktigast.

De som minns Jonas Davidssons framfart på banan i Hallstavik förr minns säkert de väldigt ofta förekommande omkörningarna på tredje-fjärde varvet i startkurvan. Där fixade han många poäng genom att skaffa sig en lite längre raksträcka än andra genom att tidigt och tvärt ”vända till”.

Får vi se det igen?

– Haha. Jag vet inte, men det är klart, du lär dig hur du ska köra på de olika barnorna och vissa passar bättre än andra. Du hittar dina egna spår och kan agera utifrån det, det var väl så det var då.

Förväntningar i år?– Egentligen inga alls. Jag är den jag är och har den nivån jag har. Om jag kan ligga på nivån kring mitt snitt så är jag nöjd.

– Visst har jag också drömmar om att vinna VM och så, men jag måste se realistiskt på det. Men det kan ju hända mycket ännu, många har tagit ett nytt kliv sent i karriären.

– Seriespeedway är nummer ett för mig, men jag ska försöka kvala in till mästerskap också.

Du blev SM-tvåa individuellt i fjol. Du tog full pott i grundomgångarna, men åkte dit i finalen mot Andreas Jonsson, revanschsugen på honom?– Haha, nja. Klart jag velat vinna i fjol men Andreas var bäst när det gällde som mest och det är bara att acceptera. Jag skulle gärna hellre ha tagit mig till final på bara tio poäng och vunnit finalen än som det blev nu.

– Många frågat hur jag kunde vara nöjd med silver som det såg ut då, men herregud, jag förlorade mot Sveriges bästa förare. Det är väl inget att skämmas över?

– Dessutom var fjolåret en grym förbättring jämfört med 2012, som var riktigt dåligt, så det var inte svårt att bli nöjd.

Tillsammans med just Andreas och Kim Nilsson utgör Jonas Davidsson den tveklöst bästa svenskbesättningen i elitserien.

– Den är grym! Vi vet alla vad vi kan, men samtidigt räcker det ju inte att vi levererar, alla positioner måste göra sitt för att det ska gå bra för laget i slutändan.

"Hemvändaren"

Namn: Jonas Davidsson

Ålder: 29.

Bor: Motala.

Familj: Fru Linn, dottern Vilma, sonen Villgot.

Klubbar 2014: Rospiggarna (elitserien), Gnistorna (allsvenskan), Start Gniezno (Polens andraliga)

Meriter i urval: - Lag SM Guld Piraterna - 11, - 13.

- Lag SM Guld Rospiggarna -03

- Svensk Junior mästare -05

- SM Silver -07-08 -13

- Lag VM Brons -08

Jonas körde i Rospiggarna 2003-2005, lämnade för Bajen men sedan halva 2006 och hela 2007 (femma i snittligan i elitserien) åter i Rospiggarna innan lämnade för Piraterna.