Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johansson blir att räkna med i V8 Thunder Cars

I helgen gör Linda Johansson debut i V8 Thunder Cars-serien. Ett nytt kapitel i Norrtäljetjejens racingkarriär kan börja.– Jag är lika nervös som jag är taggad, säger 25-åringen inför premiären på Skövdes nya bana.

Annons

Linda Johansson börjar bli ett etablerat namn i racing-Sverige och efter två år i Renault Clio Cup, som toppades av ett JSM-brons i fjol, väntar nu muskelbil-serien V8 Thunder Cars.

– Det känns som rätt steg i min karriär att köra i V8 Thunder Cars, det är kanske den tuffaste klassen av alla med väldigt många jämna förare. Mitt mål i framtiden är STCC och nu vill jag visa vad jag går för i den här konkurrensen, säger Linda Johansson.

Hon köpte sin tävlingsbil, en Chevrolet Camaro, i höstas och sedan en dryg månad tillbaka har hon varit runt på banor i hela Mellansverige och testkört.

– Jag har fått många varv i mig, fått in bra inställningar och börjar känna bilen bättre och bättre. Jag har hela tiden kapat mina personbästan och försöker våga mer och mer för varje träning.

Till sin hjälp har hon ett nytt team för i år, med STCC-meriterade ingenjören Börje Wessman och hans mekaniker Peter Landmark och Sture Bergman.

– De har hand om allt med bilen och de har justerat den så den passar min körstil. Eftersom jag är rätt kort har vi också byggt på pedalerna och nu sitter jag perfekt.

I helgen som

gick fick hon sitt första riktiga tävlingstest, under SSK:s premiärtävling på Mantorp.

– Jag var den enda som körde i camaro och mötte inga kommande motståndare, men det gick jättebra och jag slutade trea i båda racen. Det var nyttigt för mig att få tävlingsrutin inför premiären.

V8 Thunder Cars, tidigare Camaro Cup, har haft SM-status sedan 2013 och ingår i serien gör Chevrolet Camaro-bilar, Ford Mustang och Dodge Challenger. I årets mästerskap ingår 17 förare varav flera kört STCC. Linda är den enda kvinnan i startfältet.

– Jag möter många bra förare och som nykomling lär jag inte få någonting gratis, sedan svider det extra för en del killar att bli omkörd av en tjej. Men jag hoppas att de har respekt för mig och mina meriter.

Förhandsfavorit är Alexander

Graff, som körde i STCC 2013.

– Han kommer coacha mig lite under säsongen och det kommer bli värdefullt.

Hon ser debutsäsongen som ett läroår.

– Jag vill inte ha för högra krav på mig första året och man får vara realistiskt. Samtidigt vill jag ju prestera och vara med där framme, topp 10 är målet.

V8 Thunder Cars körs i samband med STCC-serien under sex helger under våren och sommaren. Första anhalt är på Skövde flygplats, med race lördag och söndag.

– Det är en ny bana och det ser jag som positivt, det är nytt för alla. För mig ska bli det kul att se vart jag står gentemot de andra och förhoppningsvis kan jag vara med en bit upp i resultatlistan.

Linda Johansson

Bor: Norrtälje.

Ålder: 25

Familj: Sonen Elias 2 år.

Team: Json Racing

Aktuell: Gör debut i V8 Thunder Cars-serien i Skövde i helgen.