Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johanna från Väddö jagar nättroll med TV3

– Många tror att olika regler gäller på internet och i verkligheten, men det är inte mer okej att kalla folk fula saker bakom en skärm, säger Johanna Bardon som medverkar i Trolljägarna på TV3.

Annons

Johanna Bardon, 27, från Väddö arbetar på Juridikinstitutet som kostnadsfritt hjälper människor som utsatts för näthat eller kränkningar på internet.

– Vi vill göra internet till ett bättre ställe. Internetutvecklingen går väldigt snabbt, men juridiken går väldigt långsamt, säger Johanna Bardon.

Näthat är en ganska ny företeelse som ökat med sociala medier och kommentarsfält på internet. När det gäller kränkningar på nätet saknas prejudikat från Högsta domstolen.

Därför vill Juridikinstitutet testa var gränserna går. Det gäller inte bara ord utan även där någon filmats i sexuella situationer och filmer sedan spridits.

Institutet arbetar också för att väcka opinion och informera om vilka fri- och rättigheter vi har på internet. Det startades 2013 av juridikprofessorn Mårten Schultz. De som jobbar där är juridikstudenter, med stöd från jurister. Alla jobbar ideellt.

– Vi är för yttrandefriheten. Att folk tar ansvar för vad de uttrycker på nätet är en förutsättning för yttrandefriheten. Men man har också rätt till personlig integritet och att slippa bli kränkt. Klarar vi inte det kan yttrandefriheten komma att inskränkas.

Johanna Bardon och en kollega från Juridikinstitutet medverkar i tv-programmet Trolljägarna tillsammans med Mårten Schultz.

Programmet går ut på att Robert Aschberg konfronterar personer som skrivit kränkande saker och hotat andra i sociala medier, så kallade troll. Juridikinstitutet bidrar med att analysera fallen och avgöra om trollen gjort sig skyldiga till brott. Programmet har kritiserats för att personer som hängts ut själva fått utstå kränkningar från andra som sett programmet.

– Vi har pratat mycket om det på Juridikinstitutet. Man ska inte bemöta hat med hat. Vi tycker att man borde ha blurrade ansikten på alla som konfronteras och vi har framfört våra åsikter till produktionsbolaget. Vi gör vår del utifrån de juridiska aspekterna. Vårt syfte är inte att hänga ut någon utan att väcka debatt och visa att folk har ett ansvar för det de skriver, säger Johanna Bardon.

Brott som förtal och förolämpning faller inte under allmänt åtal.

– Det betyder att polisen inte är skyldig att utreda. Många vet inte vad de ska göra när polisen har lagt ner förundersökningen.

Om det finns bevis kan Juridikinstitutet hjälpa utsatta att stämma gärningsmannen på ett skadestånd.

– Många vet inte att man kan stämma folk, precis som i USA, även om det inte rör sig om samma belopp.

Då skickar de först ett kravbrev. Om gärningsmannen inte betalar tar institutet saken till domstol.

– Utbildningsmässigt har jag nästan lärt mig mer på Juridikinstitutet än av studierna. Det är riktiga människor med riktiga upplevelser och riktiga känslor.

Johanna Bardon är mitt i en hektisk period. Hon går sista terminen på juristprogrammet samtidigt som hon arbetar med Juridikinstitutet och jobbar extra på advokatbyrån Borgström och Bodström. Sista uppgiften är att tillsammans med andra studenter företräda Sverige i ett nordiskt rättegångsspel på Island i juni.

Johanna Bardon bestämde sig för att läsa till jurist efter att ha diskuterat med en studievägledare. Då hade hon funderat på att blir jurist, polis, psykolog eller journalist.

– Det låter klyschigt, men jag brinner för att hjälpa människor som har det tufft. Jag vill kunna påverka konkret.

Hon siktar på att bli försvarsadvokat, så hon hoppas få vara kvar hos Borgström och Bodström.

– De är superbra jurister och dessutom bra människor. Det är det inte alla jurister som är.

Om tio år tror Johanna Bardon att hon kommer att ha en egen advokatbyrå.

– Det är inget måste, men det vore häftigt att få forma något efter sin egen subjektiva uppfattning.

Ännu längre fram drömmer hon om att bli justitieminister.

– Man ska sikta högt.

Näthat

Med nät­hat av­ses krän­kan­de och ha­tis­ka kom­men­ta­rer på ex­em­pel­vis blog­gar, face­book, Instagram el­ler i kom­men­tars­fält på webb­si­dor. Det kan även ske ge­nom pub­li­cer­ing av bil­der el­ler vi­de­o­klipp.

Det är för­bju­det att tra­kas­se­ra nå­gon med sms el­ler mejl el­ler att läg­ga ut per­son­li­ga upp­gif­ter om nå­gon an­nan på nä­tet.

De kränk­ning­ar som är olag­li­ga kan ru­bri­ce­ras för­tal, för­olämp­ning, ofre­dan­de, ola­ga hot el­ler brott mot per­son­upp­gifts­la­gen.

Läs mer på www.juridikinstitutet.se