Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Sverke: Problem när handeln växer

NT:s kommunreporter analyserar läget för handeln i Norrtälje.

Annons

Handelsföretagen trycker på för att etablera sig i Norrtälje. Men placeringen av nya butiker har blivit ett gissel för kommunen. Stadskärnan fick sällskap av Knutby torg 2004. Sommaren 2012 öppnade ett tredje handelsområde i Norrtälje, Flygfältet. Redan då började det knorras, inte minst eftersom stadskärnan dränerades när flera kedjor flyttade till Flygfältet.

Men utbyggnaden stannar inte där. Storsten norr om staden har fått nya butiker samtidigt som kommersiella lokaler planeras i hamnen och kanske vid busstorget. Kommunen har även sålt handelsmark intill Biltema i Nordrona till en Norrtäljetrio med Ica Flygfyrens Claes-Göran Sylvén i spetsen. Deras område Norrteljeporten ska få 30 000 kvadratmeter butiksyta.

Södra infarten har hamnat i fokus, inte minst i och med bygget av förbifarten Västra vägen. Kommunen kallar området för stadens bästa skyltläge och många företag, bland annat livsmedelsjättarna Coop och Citygross, vill slå ner bopålarna runt Nordrona-Görla.

Problemet är att handeln börjar bli utspridd på för många områden, något kommunen medger. När Coop och Citygross nu vill köpa enskilda fastigheter runt södra infarten riskerar splittringen bli ännu större. En livsmedelsbutik drar kunder, vilket i sin tur lär locka till sig fler butiker som grannar.

Kommunen, som först sa nej till livsmedel i Norrteljeporten, har nu börjat vackla. Dels saknas stöd för kravet i områdets detaljplan, dels kan en större matbutik behövas som magnet i handelsområdet, där uthyrningen av butiksytorna inte går helt på räls enligt flera källor.

Det är knappast aktuellt att Claes-Göran Sylvén skulle flytta Ica Flygfyren till Norrteljeporten. Flygfyren byggde ut på Flygfältet så sent som i fjol. Att Coop eller någon annan konkurrent släpps in i Norrteljeporten får väl också anses som föga troligt.

Risken är att Coop och Citygross i stället hamnar på andra sidan E 18 vid södra infarten och stjäl kunder dit. Kommunen vill tillmötesgå deras önskemål och ser gärna fler livsmedelsbutiker på södra sidan av Norrtälje.

Men då uppstår nya problem. Flyttar Coop från Knutby torg kan det området börja knäa samtidigt som Norrtälje delas upp i ännu fler handelsplatser.

Som sagt: Handelns utveckling har blivit en svår nöt för kommunledningen att knäcka.