Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Olsson var nära att bli skidskytt på grund av all dopning: "Hade svårt att se någon framtid"

Dopningsaffärerna i Norge har skakat om Johan Olsson.
Och efter skandalerna i Lahtis 2001 och Salt Lake City 2002 höll skidvärlden på att förlora en blivande stormästare.
– Jag var otroligt nära att byta till skidskytte, säger Olsson inför sin comeback i världscupen.

Annons

Johan Olssons status i skidvärlden, inte minst efter hans formidabla femmilsguld i VM 2013, var fredagens välbesökta presskonferens i Ruka ett bevis på. Och med den har dopnings- och astmadebatten i Norge fått spillt över på honom också.

– Det förväntas att jag ska ha en mening. Jag har fått otroligt mycket frågor. Energitappet har tagit rent mentalt. Till sist kände jag att det gick ut över min egen prestation. Så från den 1 november sade jag att nu fokuserar jag på mig själv och låter ledningen stå för den officiella biten.

Men tvåbarnspappan Olsson medger att han ännu rörs av det som hänt i Norge.

– Det jag just nu tycker är allra värst är att barn och ungdomar som har astma drabbas i skolan, blir retade och inte vågar ta sin astmamedicin. Det är en stigmatisering kring astmadiagnos.

Och sportens mörka kapitel var nära att knäcka talangen redan för länge sedan.

– Jag gör ingen hemlighet av att jag hade några tunga år kring Lahtis och Salt Lake City, Det var mycket skandaler, jag hade en lång karriär framför mig och hade svårt att se någon framtid i den. Därför var jag otroligt nära att byta till skidskytte. Frågan var mer om jag kunde få köpa en bössa.

Premiärsegern sög

Olsson fortsatte trots allt med skidåkning med kända resultat. Efter sitt långsloppsår utan en enda tävling på grund av skador och sjukdomar, är den dubble världsmästaren tillbaka i landslaget och världscupen. VM i Lahtis bör rimligen bli hans sista stora utmaning.

Han visade klassen vid segern i Sverigespremiären förra helgen. Men den tog också kraft.

– Ja, vi har tagit beslut att inte köra minitouren i Lillehammer nästa vecka. Planen nu efter det här är Davos, La Clusaz och sedan världscuperna i Sverige i januari, Otepää och VM.Johan Olsson har inför den här säsongen ett upplägg utan den mest extrema träningen för att få vara frisk och få bättre kontinuitet.

– Jag vet inte om det är bra för VM i Lahtis. Det får vi se då. Men jag har haft mycket färre sjukdagar i år.

Egen köldgräns

Olsson säger sig inte ha några resultatmål i Ruka, men att han vid 36 års ålder inte heller är med för att se och lära.

– Jag vill åka bra, jag har varit otroligt seriös i min träning hela sommaren, säger han och levererar en brasklapp:

– Blir det under minus 13 åker jag inte.

Olssons förklaring till sin privata köldgräns:

– Den är satt efter min egen erfarenhet, hur jag reagerat på träning. Jag skulle aldrig köra att träningspass med intervaller i minus 13 utan en värmeväxlare. Jag utgår från det, gränsen måste vara någonstans.

Fakta: Johan Olsson

Ålder: 36 år.

Familj: Hustrun Anna, barnen Molly och Signe.

Bor: Sundsvall.

Klubb: Stockviks SF

Individuella meriter: VM-guld 50 km (k) 2013, VM-guld 15 km (f) 2015, OS-silver 15 km (k) 2014, VM-silver 15 km (k) 2013, OS-brons skiathlon 2010, OS-brons 50 km (k) 2010, VM-brons 50 km (k) 2015.

TT