Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joel, 20, räddade livet på äldre kvinna

I helgen räddade 20-årige Joel Johansson livet på sin 97-åriga granne. – Det var som i en skräckfilm, säger han.

Annons

Joel Johansson, 20, hade varit i Stockholm och träffat kompisar på lördagskvällen. Han tog nattbussen till Norrtälje där han hade bilen. Klockan var över tre på natten när han körde den tre mil långa vägen till Rörvik norr om Norrtälje. Den sista halvmilen hem är en ödeväg, med bara skog och vatten längs större delen av sträckan. När Joel var nästan hemma såg han i ögonvrån plötsligt ett föremål i diket precis bredvid havsviken Norssviken.

– Det var ju konstigt. Här är det aldrig någonting som skräpar i diket, säger han och berättar hur han förvånat stannande till och backade tillbaka.

Det var kolmörkt ute så han ställde bilen så att föremålet lystes upp av billyktorna. Han satte också på mobiltelefonens ficklampefunktion. Första tanken var att han skulle kolla vad det var, säger han. Men när han såg att det var en rollator blev han orolig.

– Jag tänkte; shit, tänk om det ligger någon här. Det var som i en skräckfilm.

Så hörde han en dov, skrovlig röst från den mörka vassruggen: Hallååå! Rösten i mörkret förstärkte skräckfilmkänslan.

– Jag blev skraj, säger han. Men samtidigt tyckte han sig känna igen rösten från en mycket gammal kvinna. Hon är född 1916 och bor ensam i ett sommarstugeområde i Rörvik.

– Jag brukar klippa hennes gräsmatta på somrarna.

Joel såg att det hade skapats som en gång genom vassen från det håll varifrån rösten kom. Och där, en bit in i kolmörkret och helt dold av den höga vassen, låg den gamla kvinnan.

– Hon verkade pigg, men förvirrad. Och hon kunde inte resa sig, säger Joel som la sin jacka under henne för att skydda från gyttjan och kylan underifrån.

Han ringde 112, och sina föräldrar som kom med filtar som de svepte om kvinnan. Arton minuter senare var ambulanshelikoptern, som flögs ut från Värmdö, på plats. Det tog lite tid för den att hitta en landningsplats.

– Det var för nära skogen och vassdungen kunde inte bära helikopterns tyngd, berättar Joel som därefter kunde pusta ut.

Kvinnan har i efterhand inte kunnat säga vilken tid hon gett sig ut på den runt tre kilometer långa promenaden hemifrån. Men när hon kom in till Norrtälje sjukhus klockan 05.30 på söndagsmorgonen hade hon en kroppstemperatur på 33-34 grader. Den 97-åriga kvinnan mår nu, enligt sjukhuset, efter omständigheterna bra men hon har fått ligga kvar för observation ett par dagar.