Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbpolitik som gör fler arbetslösa

Socialdemokraterna har satt upp målet att Sverige år 2020 skall ha lägst arbetslöshet inom EU. Med tanke på detta ambitiösa mål är det en mycket tunn skuggbudget som partiet presenterar när det gäller nya jobb.

Ta till exempel förslagen för att minska ungdomsarbetslösheten. Det viktigaste förslaget är en 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa, som till största delen tycks bestå i att ungdomar skall tvingas gå ut gymnasiet, samt att man inför fler utbildningsplatser och yrkesintroduktionsjobb. Visst är det bra med mer utbildning, men är det verkligen vettigt att tvinga ungdomar att utbilda sig om de inte vill detta?

Dessutom vill Socialdemokraterna ta bort den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar och fördubbla restaurangmomsen, som skapat jobb för många ungdomar. Det gör att fler ungdomar blir arbetslösa, inte färre.

Den höjda arbetsgivaravgiften för ungdomar innebär också stora kostnadshöjningar för kommuner och landsting. Det innebär att Socialdemokraterna i praktiken tar tillbaka de pengar man i sin skuggbudget satsar på fler lärare i skolan och fler anställda i sjukvården. Än värre är det för företagen. De får sammanlagt höjda skatter på över tio miljarder kronor. Då spelar det liten roll att Socialdemokraterna vill slopa den andra sjuklöneveckan. De höjda skatterna på företagen kommer att ge färre jobb, inte fler.

Det är alltså mycket svårt att se vilken strategi Socialdemokraterna har för att skapa fler jobb, och nå sitt mål om lägst arbetslöshet inom EU. Än mer förvirrat blir det när Socialdemokraterna säger nej till alliansregeringens främsta jobbskapande förslag, jobbskatteavdraget, men samtidigt säger att man inte kommer att avskaffa detta avdrag om man kommer till makten. Det visar att man saknar strategi för att skapa jobb, men också hur rädda Socialdemokraternas ledning är för att skrämma bort de medelklassväljare som man tror kommer att avgöra valet.

Dagens Nyheter publicerade i går en opinionsmätning som visade att väljarna nu har större förtroende för Socialdemokraternas politik än för Moderaternas när det gäller jobb och sysselsättning. Vid förra mätningen, i juni, hade Moderaterna större förtroende.

Att förtroendet nu är störst för Socialdemokraterna beror dock inte på ökat förtroende för partiets politik, utan på att förtroendet för Moderaternas politik har minskat. Detta beror troligen på att väljarna inte var imponerade över regeringens budget, där ett nytt jobbskatteavdrag där var den främsta jobbskapande åtgärden.

Å andra sidan är väljarna inte heller imponerade av den socialdemokratiska jobbpolitiken. Det är förståeligt. Socialdemokraterna har haft sju år i opposition på sig att förnya sin politik. Att man inte kommit längre än att sätta upp ett mål, utan att kunna visa hur man skall komma dit, visar hur svag den svenska socialdemokratin just nu är.