Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JO kräver svar om isolering på fängelset

Efter NT:s artiklar om den ”tortyrlikande” behandlingen av en fånge kräver Justitieombudsmannen Kriminalvården på svar.

Annons

Hur säkerställer kriminalvården att ansvarig beslutsfattare har tillräcklig kunskap för att kunna fatta korrekta beslut? Varför fick den intagne bära handbojor utanför cellen? Varför var ljuset i cellen tänt dygnet runt? Stämmer det att anstalten nekade den intagne sjukvård, och i sådant fall – varför?

Det är bara ett par av den långa rad med frågor som Justitieombudsmannen (JO) nu kräver att Kriminalvården och Norrtäljeanstalten svarar på efter NT:s artiklar om en fånge som i höstas satt isolerad under ”tortyrlika” former i tre månader.

Chefs-JO Elisabet Fura inledde granskningen på eget initiativ efter att ha läst NT:s artiklar i början av november. Veckan efter artiklarna gått i tryck besökte också två tjänstemän från JO mannen som då hade flyttats från Norrtäljeanstalten till häktet i Sollentuna.

Senast den 17 februari ska kriminalvården svara på totalt 16 frågor gällande besluten att isolera fången samt förhållandena i den cell där han hölls under uppsikt dygnet runt.

Mannen, som är i 20-årsåldern, isolerades efter ett flyktförsök den 30 juli och hölls sedan isolerad i tre månader i en cell där ljuset var tänt dygnet runt. Han fick sova på en madrass utan sängkläder direkt på golvet.

I samtal med JO:s utsända säger mannen att han ibland även blev av med madrassen och då fick sova direkt på golvet. NT uppmärksammade fallet sedan anställda på Norrtäljeanstalten slagit larm om hur mannen behandlades under "Guantánamo-liknande" former.