Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jerry lämnar Rimbo för nya utmaningar

A-lagsdebut som 15-åring, klivet upp till elitserien och väl där målrekord för juniorer. Blott 18 år gammal har Jerry Tollbring redan hunnit med det mesta i Rimbo HK. Efter ett ”helt liv” i klubben väntar snart spel i storsatsande IFK Kristianstad, men först EM med U20-landslaget.

Annons

Solen skiner över Rimbo, men inne i Sparbankshallen är det mörkt. Handbollssäsongen är slut och hallen står låst och nedsläckt under sommaren.

Årstiden till trots är platsen ändå den givna för en sista intervju med Jerry Tollbring innan han flyttar ner till Skåne och IFK Kristianstad. Nästa steg i en handbollskarriär som tog rejäl fart just här i Sparbankshallen.

– Det är klart att det känns konstigt att flytta. Jag har ju spelat i Rimbo hela livet, men nu ska det bli kul att testa något nytt. Grabbarna i laget tycker att jag gör rätt och jag känner att jag vill något med handbollen och då måste jag ta chansen. Det känns väldigt spännande med Kristianstad.

För Rimbo HK blev sejouren i elitserien ettårig, men Jerry Tollbring blir kvar på den högsta nivån i Sverige. Efter en fantastisk fjolårssäsong där han slog alla tiders målrekord för juniorer i elitserien hörde storsatsande Kristianstad av sig. Beslutet var inte enkelt, men Jerry bestämde sig för att ta chansen.

– Det kändes riktigt kul att det blev just Kristianstad. Det var där jag ville spela. Klubben satsar inte bara på att vara bäst i Sverige utan vill även kunna konkurrera ute i Europa. Sedan har de riktigt bra publik där nere. Det är 5 000 personer på varje match och jag tycker om att spela inför stor publik.

Kristianstad förlorade två raka SM-finaler 2012 och 2013 och i fjol grusades gulddrömmarna i semifinalen mot Lugi. Nästa säsong är målet att ta klubbens första SM-tecken sedan 1953 och Jerry Tollbring får räkna med hård konkurrens i sitt nya lag.

– Det är ett jättebra lag jag kommer till, men det känns som att de tror på mig. Jag är värvad som vänstersexa och det är där jag vill spela, säger Jerry.

– Jag har skrivit på för två år och under första året är det sagt att jag är andravalet bakom Johan Jepson och att jag ska få tid för att komma in i deras sätt att spela. Sedan ska jag konkurrera på allvar om en startplats säsongen efter.

Endast 15 år

gammal debuterade Jerry i Rimbo HK:s A-lag och tre år senare kan han blicka tillbaka på en lång resa på kort tid.

Efter att ha etablerat sig i laget blev han snabbt en nyckelspelare och var med om den historiska uppflyttningen till elitserien förra året. Bandet till Rimbo HK är givetvis starkt, men det är inte bara laget han lämnar. Klubbytet innebär också en omställning rent socialt. Jerry flyttar inte bara till Skåne – han flyttar även hemifrån.

– Någon gång ska alla flytta hemifrån och det var ju ett bra läge nu. Min flickvän flyttar med mig, det känns skönt att inte behöva vara ensam. Jag har inte så jättebra koll på staden Kristianstad, jag vet var stationen ligger och självklart var hallen är, men inte så mycket mer än så. Jag kan tänka mig att det är ungefär som Norrtälje, säger Jerry, som inte bara ser fram emot utmaningen på handbollsplanen utan även den utanför.

– Det blir spännande att klara sig själv. Förr har jag kunnat släppa saker och så har de blivit gjorda ändå, men snart har jag inte morsan och farsan där längre.

Att pappa Dick Tollbring är kvar i Rimbo kommer Jerry givetvis inte bara att märka av utanför planen. En minst lika stor skillnad blir att inte ha honom som handbollstränare längre.

– Han har lärt mig massor, men det ska bli kul att höra en annan röst än farsans (skratt). Jag hoppas att det ska bli lärorikt, säger Jerry.

Den nya rösten tillhör ingen mindre än Ola Lindgren, inte bara tränare för IFK Kristianstad utan även förbundskapten för A-landslaget. Knappast en nackdel för Jerry, som har som målsättning att få spela i A-landslaget en dag.

– Landslaget är givetvis något som jag drömmer om eller snarare är det ett mål. Jag vill vinna Champions League och spela en VM-final med Sverige. Det är självklart de stora målen.

Det ”riktiga” landslaget hägrar, men den blågula dressen har Jerry redan burit på ungdomsnivå och snart är det dags igen. Nästa vecka väntar Scandinavian Open i Danmark med U20-landslaget. Ett genrep inför EM i Österrike som börjar den 24 juli för Sveriges del. Jerry är uttagen i den trupp som möter Israel, Ungern och Slovenien i gruppspelet.

– EM kommer att bli en riktigt rolig upplevelse. Det är min första stora turnering med landslaget och jag ser fram emot att se hur jag står mig mot andra än svenska spelare. Målet är att få så mycket speltid som möjligt. Jag vet inte om jag är första- eller andra val på vänsterkanten, men det verkar som att vi ska rulla runt en hel del på de spelare vi har.

Flyttlasset till Kristianstad går direkt efter EM, sedan är det full satsning från Jerrys sida för att ta en plats i elitserieklubben. När intervjun är över lämnar han Sparbankshallen och det återstår att se när han dyker upp igen nästa gång.

– Det är klart att det skulle vara kul att komma tillbaka och spela här igen någon gång. Vi får väl se vad som händer. Det ska kan ju bli så att jag blir skadad eller att det inte går bra och då får jag väl kolla med Rimbo om de vill ha en tillbaka. Förhoppningsvis dröjer det en stund, men det vore kul att göra några säsonger i Rimbo när jag blivit äldre.