Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jävanklagad politiker ångrar sig

Mats Hultin (M) ångrar att han deltog i beslutet när kommunen sa nej till Coops förfrågan om att få köpa mark vid Norrtäljes södra infart. – Jag såg inte jävet, säger han.

Annons

Oppositionen och Coop ifrågasätter lämpligheten i att Mats Hultin, styrelseledamot hos konkurrenten Ica Flygfyren, var med och fattade beslut om Coop . Kritikerna får stöd av juridisk expertis.

– Ett typiskt fall av jäv som bryter mot kommunallagen och förvaltningslagen. Har du egenintresse och opartiskheten riskerar att ifrågasättas ska du inte vara med och fatta beslut, säger Lars Henriksson, professor i rättsvetenskap vid Handelshögskolan i Stockholm.

Mats Hultin lägger sig platt för kritiken.

– Jag gjorde fel men det fanns inget ont uppsåt. Jag ångrar djupt att jag inte anmälde jäv, men jag såg verkligen inte problemet, säger han.

Ärendet på kommunstyrelsens arbetsutskott den 2 oktober i fjol gällde en markförfrågan från Coop. Livsmedelsbolaget ville köpa en fastighet av Norrtälje kommun för att bygga ny butik vid södra infarten. Arbetsutskottet avvisade förslaget med motiveringen att den aktuella marken är under planläggning för annat ändamål.

Mats Hultin, en av fem ledamöter i utskottet, deltog i beslutet trots att han sitter i styrelsen för Varuhuset Flygfyren AB i Norrtälje och har flera affärsmässiga kopplingar till Claes-Göran Sylvén, Ica Flygfyrens ägare. Hultins förklaring till att han inte lämnade rummet är att han såg det som ett rutinärende.

– Tjänstemän på kommunen förordade avslag eftersom fastigheten håller på att detaljplaneras. Dessutom är inriktningen i planen att det ska bli rastplats, bensinmack, turistinformation och restaurang i området. Jag såg helt enkelt inte Coops närvaro i detta.

I efterhand inser han att många uppfattar hans närvaro som jävig.

– Men vi hade sagt nej oavsett vem som frågat eftersom det pågick en planprocess, säger Mats Hultin.

Han säger sig vara van vid att hantera jävssituationer. Hans två världar, politiken och företagandet, krockar emellanåt.

Hultin har flera tunga politiska uppdrag. Han är ordförande i bygg- och miljönämnden, sitter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen och är ordförande i kommunala bolaget Campus Roslagen. Samtidigt är Hultin involverad i 15 företag. Han är vice styrelseordförande i Roslagens Sparbank och ordförande i Ink Club, vars moderbolag är Ica-gruppen där Ica Flygfyrens ägare Claes-Göran Sylvén är ordförande.

Vid sidan av styrelseuppdraget i Ica Flygfyren jobbar Mats Hultin mer eller mindre aktivt i flera Norrtäljeföretag inom branscherna it, elektronik och kemi. Han var med och byggde upp elektronikföretaget Note i Norrtälje, en framgångssaga som han lämnade strax efter börsintroduktionen 2004. I stället fick politiken mer utrymme.

– Det här är första gången på nio år som jag missar att anmäla jäv, säger Hultin.

Det är tillåtet att sitta på dubbla stolar, men politiker är skyldiga att tillkännage relationer vid beslutsärenden, enligt förbundsjurister vid Sveriges kommuner och landsting. Jävssituationer uppstår ett par gånger om året, enligt Mats Hultin. Hans dubbla roller har överklagats en gång tidigare.

– Det gällde ett bygglovsärende, men då fick jag rätt.

Hultin tycker inte att hans engagemang i näringslivet ska diskvalificera honom från politiska uppdrag.

– Alla grupper och erfarenheter bör vara representerade i politiken.

Hultin konstaterar att alla förtroendevalda har relationer.

– Det är inte förbjudet att känna någon. Men ytterst är det väljarna som bestämmer. Jag har blivit vald med den bakgrund jag har.

Hultin står som tredje namn på Moderaternas valsedel inför kommunvalet i höst. Dagar som denna får honom att fundera på om det är värt priset att vara politiker.

– Jag är hyfsat gjord av plåt men i bland gör det mera ont. Det var ett mänskligt tillkortakommande att inte anmäla jäv i samband med Coop-beslutet. Men jag hoppas att även politiker får göra fel, säger han.

Mats Hultins många uppdrag

Mats Hultin (M) är ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Norrtälje. Han är även ordförande i bygg- och miljönämnden och kommunägda Campus Roslagen AB.

Samtidigt har Hultin många engagemang i privata näringslivet. Han är styrelseordförande i bläckföretaget Ink Club, vice ordförande i Roslagens Sparbank och ledamot i Varuhuset Flygfyren AB.

Enligt allabolag.se är Mats Hultin involverad i 18 företag. Målet är att dra ner och enligt egen utsago är han i dag verksam i 15 företag.

Hultins företag är framför allt sysselsatta inom branscherna it, elektronik och kemi.