Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättebjörnlokan breder ut sig

Den snabbväxande skadliga jättebjörnlokan har fått ett rejält rotfäste på Yxlan. Nu vill oroade öbor att kommunen eller markägare ingriper.

Annons

Hans Nilsson på Yxlan har följt jättebjörnlokans utbredning under de senaste två åren. Han vill att kommunen gör en ordentlig sanering av området så att växten försvinner för gott.

– I början var den väl rätt harmlös, men nu har lokan etablerat sig på ett fält motsvarande 50 gånger 100 meter, säger han.

Hans Nilsson fick syn på jättebjörnlokan första gången 2012, då var det endast ett par plantor som fått fäste några hundra meter söder om vägskälet vid Köpmanholms skola. I dag är läget alltså betydligt allvarligare.

Kommunen har bekämpat jättebjörnlokan på allmänna platser sedan 1985. Men det finns ingen bekämpningsplan från Jordbruksverket eller kommunen på hur man involverar privata markägare i bekämpningsarbete.

Kommer kommunen att upprätta någon handlingsplan för detta?

– Vi kommer att öka informationen om hur jättebjörnlokan kan och ska bekämpas, säger Tom Johansson, biträdande gatu- och parkchef på Norrtälje kommun, och betonar vikten av en komplett bekämpning av arten eftersom att enstaka åtgärder inte är tillräckliga.

Kommunen har noterat en ökning av nya bestånd från allmänheten. Katarina Hansson