Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Japan firar sina berg

Ännu en nationell högtidsdag har införts i Japan. Människor ska få ta ledigt för att fira landets berg.

Fujiberget är ett av världens mest avbildade, och Japans mest kända berg. Och nationen har en särskild relation till sina klippor. Nu inför man landets 16:e nationella högtidsdag - vilken tillägnas just bergen. Den 11 augusti ska stressade japaner kunna slappna av och få "tillfällen att bekanta sig med berg och uppskatta bergens välsignelser", enligt den nya bestämmelsen. Högtisdagen infördes med hjälp av påtryckningar från grupper som den japanska alpina klubben och ska börja gälla från 2016. Tanken är att man då ska fira allt som är relaterat till just berg i Japan, en nation där den inhemska religionen shintoism präglas av en vördnad för naturen, bland annat dyrkar man naturgudar genom offergåvor och danser.

Arbetar hårt

Japans befolkning är kända för att arbeta mycket hårt. Enligt en undersökning av regeringens hälsoministerium tog japaner bara cirka 47,1 procent av sin betalda semester under 2012, skriver Japan Times. Trots att man har rätt till 18,3 dagars semester tog folk ut bara 8,6 dagar i snitt. Regeringen uppmanar folk att slappna av och utnyttja sina lediga dagar.

Andra helgdagar i Japan är bland andra Havets dag (21 juli), Hälsans- och sportens dag (13 oktober) och Barnens dag (5 maj).