Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Janssons största framgång som kommunalråd?

Det tog många, många år. Det var kanske den längsta långbänken i Norrtäljes historia. Men nu är den här: Västra vägen, Norrtälje stads nya genomfart. I morgon invigs den med gratis fika, löptävling, fordonskortege och tal och bandklippning av infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Annons

Även Kjell Jansson, Norrtäljes moderata kommunalråd, kommer givetvis att vara med och inviga Västra vägen. Han ser troligen denna väg som sin största framgång under tiden som kommunalråd: genom sina kontakter i det moderata partiet lyckades han få Västra vägen framflyttad i planen och få igång bygget 2010 istället för 2019. Med tanke på hur den här typen av planering brukar fungera, kunde 2019 lätt ha blivit 2022, 2035 eller 2050.

Västra vägen är efterlängtad. Dagens genomfartsvägar har alldeles för låg kapacitet, även om det fungerar bättre efter det att Stockholmsvägen byggdes om för några år sedan. Fortfarande är köerna in mot Norrtälje ofta mycket långa i början och slutet på helgerna. Här borde Västra vägen få en mycket stor betydelse, och göra att trafiken flyter bättre.

Att det mesta av den tunga lastbilstrafiken flyttar längre bort från centrum är också mycket bra. Mycket bra är också att trafiken till sjukhuset nu får rakare och enklare väg, vilket till exempel sparar viktiga minuter för ambulanstransporterna.

När trafiken flyttar från centrum kan dock problem skapas på andra ställen, till exempel i de bostadsområden som ligger runt Västra vägen, som Vigelsjö, Sandkilen, Grossgärdet och Västra Knutby. Många kan börja använda avfarten vid Esplanaden för att ta sig in till centrum, vilket den gatan inte har kapacitet att klara. Här finns risker för köer och bullerproblem.

Dessutom kan det skapas problem på oväntade ställen. Ingen vet ju hur trafikflödena förändras av den nya vägen, och var nya proppar och nya favoritvägar uppstår. Det gäller därför för Trafikverket och Norrtälje kommun att ha beredskap för nya åtgärder ifall problem skulle uppstå.

Kjell Jansson och Moderaterna hoppas säkerligen att morgondagens invigning av Västra vägen skall få betydelse för partiet i höstens kommunval. Kanske det. Det brukar dock vara så att väljarna sällan belönar politiker för vad de har gjort, utan att väljarna röstar på den som de tycker har bäst idéer för framtiden. Det gör i så fall att Västra vägen inte får någon större betydelse i höstens val.

Det kan också vara så att andra delar av kommunen tycker att kommunens politiker bara bryr sig om Norrtälje stads trafikproblem. De som bor i Rimbobygden kan till exempel börja undra varför Kjell Jansson inte utnyttjat sina kontakter för att få till stånd en ombyggnad av väg 77, som ju håller en urusel standard. Där flyttas startdatumet för vägbygget ständigt framåt i tiden, precis på samma sätt som hände med Västra vägen.