Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jansson (M) kräver ändring av strandskydd

Moderaterna ska verka för att strandskyddet reformeras. Det yrkandet från Norrtäljes kommunalråd Kjell Jansson fick stöd vid partistämman i helgen.

Kjell Jansson har länge varit kritisk mot strandskyddet. Den nya lagstiftning som trädde i kraft 2009 har inte varit till fördel för kommunen, anser kommunalrådet.

– Jag vill inte att man ska släppa allt fritt, men det är rimligt med vissa lättnader.

Kjell Jansson nämner de satsningar som kommunen gör för att bygga ut det kommunala va-nätet på Rådmansölandet.

– Där tar vi ett ansvar för miljön. Då vore det rimligt att släppa fram lite fler tomter i fina lägen. Tomterna behöver inte gå ända ner till strandkanten. Det kan vara en strandpromenad emellan.

Kjell Jansson är dessutom missnöjd med hur länsstyrelsen övervakar att dagens regler följs. Strandskyddet omfattar både land och vatten. Skyddszonen utgår från strandkanten och sträcker sig vanligtvis 100 meter upp på land och 100 meter ut i vattnet. Olika länsstyrelser i landet tolkar reglerna olika.

– Det kan till och med skilja mellan enskilda handläggare, säger Kjell Jansson.

Ett annat förslag är att länsstyrelsen i framtiden inte ska bli tillsynsmyndighet. Mark- och miljödomstolen som ska avgöra tvister kring strandskyddet. Moderaterna ska nu driva frågan vidare på riksnivå.