Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan-Erik från Edsbro är en svensk hjälte

I kväll uppmärksammas svenska hjältar på tv. Jan-Erik Hägglund från Edsbro är en av dem. Han räddade livet på Elin Gärdegård när hon attackerades av hundar.

Söndagen den 15 april 2012 är en dag som Jan-Erik Hägglund i Rekinde väster om Edsbro aldrig glömmer.

Det var dagen då han räddade livet på Elin Gärdegård, 29.

Hon hade gett sig ut på en ridtur tillsammans med två grannar från Smara när de tre attackerades av två hundar av rasen alaskan malamut. Hästarna skenade i väg i riktning mot Rekinde. Jan-Eriks fru Margareta såg de panikslagna hästarna och hur Elin ramlade av sin häst och ner i ett dike. Hon ropade på sin man som rusade till undsättning.

Vid diket såg Jan-Erik Hägglund hur de två hundarna i raseri högg gång på gång mot Elin.

”De höll på att bita ihjäl henne. Jag rusade mot dem för att ge dem en chock. Jag skrek och gjorde mig stor, allt för skrämma bort hundarna från kvinnan”, berättade han i Norrtelje Tidning efteråt.

Han lyckades men Elin flögs svårt skadad med helikopter till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

I dag, 1,5 år senare har han blivit utsedd till en av Aftonbladets fem Svenska hjältar tack vare sin insats. Han kommer att vara en av huvudpersonerna i Svenska hjältegalan som visas i TV4 på fredagskvällen.

Hela programmet spelades in på Cirkus i Stockholm redan i måndags.

– Det var inspelning hela eftermiddagen och kvällen. Vi kom inte hem förrän vid ett på natten, säger han.