Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Emanuel Johansson utreds för ekobrott

– Jan Emanuel Johansson är misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, säger kriminalinspektör Rolf Öström på Ekobrottsmyndigheten på Gotland.

Annons

Jan Emanuel Johansson är inte formellt delgiven misstanke om brott, men utreds nu tillsammans med en tidigare kompanjon på Gotland i en ekobrottsutredning. Han ska ha begått brotten i bolagen Svensk samhällsutveckling AB och Av egen kraft AB under 2008-09. Bolagen ägde aktier i VKF Holding, där huvudmannen Michael Lehner utreds för ekobrott sedan en längre tid. Även kompanjonen på Gotland var delägare i VKF Holding.

"Gick åt pipsvängen"Enligt Jan Emanuel Johansson har inte Ekobrottsmyndigheten talat om vad han misstänks för. Han tror att myndigheten utreder vart de satsade miljonerna i Michel Lehners dykprojekt i Egypten tog vägen. Tanken var att ungdomar som skulle slussas ut från HVB-hem skulle få arbeta med dykning, men företaget blev aldrig lönsamt och lades ner.

– Det gick åt pipsvängen. Det är klart att de undrar vart stålarna tog vägen.

Hänger ihopEnligt Ekobrottsmyndigheten, som är väldigt förtegen om detaljer, är det inte bara det man utreder.

– Det hänger i och för sig ihop med affärerna med Michael Lehner, men de utreds av Ekobrottsmyndigheten i Borås. Vi utreder de affärer som han haft med en affärspartner på Gotland, säger Rolf Öström.

Enligt Ekobrottsmyndigheten gjordes husrannsakningar både på Jan Emanuel Johanssons kontor och i hans hem, och även i affärspartnerns hem i Skåne i tisdags. De hämtade även dokument på en revisionsbyrå.

– Det stämmer inte. Polisen kom till mitt hem och bad om ursäkt för att de sökte upp mig där. De tog inte med sig något därifrån, utan jag tog med dem till kontoret i Estuna, där jag gav dem alla pärmar. Jag frågade om de inte skulle ta datorerna också, men det ville de inte, säger Jan Emanuel Johansson.

MiljonbeloppHan poängterar att han vill göra allt för att hjälpa utredarna så att han kan lämna historien bakom sig.

– Affärerna vi utreder handlar om miljonbelopp, säger Rolf Öström.

Han vill inte berätta hur mycket pengar Jan Emanuel Johansson misstänks ha undanhållit Skatteverket och hur mycket som gäller den tidigare affärspartnern.

– Du får tolka det som du vill, men det rör sig om miljonbelopp.

Granskning av SkatteverketJan Emanuel Johansson granskades i höstas av Skatteverket och upptaxerades då för brister i bokföringen gällande en del inköp och avdrag i bolagen, bland annat ett dykfartyg i Egypten till ett värde av ungefär en miljon kronor.

– Det är naturligt att man missar lite när man har en omfattande verksamhet, det sker i alla företag. I september lämnade Skatteverket tillbaka allt och sa att det inte skulle bli någon brottsutredning. Så vi ställer oss väldigt frågande till den här utredningen, säger Jan Emanuel Johanssons skattejurist, Björn Finn.

Eftersom Jan Emanuel Johansson betalat skattetillägget menar Björn Finn att ärendet ska vara utagerat.

– Enligt EU-rätten kan man inte undersökas eller lagföras för samma brott två gånger. Det kommer vi att åberopa. I flera fall i hovrätter har man sagt att vi måste följa EU-rätten. Jag tror att det här fallet kommer att läggas ner.

Annons