Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Emanuel Johansson öppnar hotell på Kuba

Jan Emanuel Johansson satsar på turism på Kuba. – Målet är en hotellkedja med 15-17 enheter inom fem år.

Annons
Jan Emanuel Johansson vill skapa en hel hotellkedja på Kuba.

Mc-fantast, Robinson-vinnare, riksdagsledamot, djurrättsaktivist, vårdentreprenör.

Jan Emanuel Johansson förknippas med många epitet. Nu styr han in på en ny väg och investerar i kulturturism på Kuba.

– Jag går i gång på utmaningar och svårigheter. Det är ett stort riskprojekt men samtidigt det roligaste jag gjort på länge, säger han.

Förra veckan betalade s handpenningen på det första minihotellet i Havanna, Kubas huvudstad. Näst i tur står ett lägenhetsboende.

Satsningen stannar inte där. Jan Emanuel Johansson har byggt upp en organisation på Kuba med egna anställda och samarbeten med mäklare, advokat och – inte minst – landets statliga turistministerium.

Planen är att skapa en kedja med enklare boenden som främst ska locka nordiska resenärer som vill uppleva ”det riktiga Kuba”, som Jan Emanuel uttrycker det.

– Vi riktar oss inte till klassiska badturister utan säljer paket med boende, utbildningar och aktiviteter.

Hotellkedjan får namnet Cuban best hostels och alla anläggningar ska ha liknande utbud av rum, mat, träningslokaler och annat.

– Man ska veta vad man får för pengarna, säger Jan Emanuel Johansson.

Att etableringarna sker i Kuba är ingen tillfällighet. Jan Emanuel kom dit för att studera spanska när han var drygt 20 och har återvänt fler gånger än han kan minnas.

– Det är mitt andra hemland.

Idén att investera i Kuba är inte ny, men arbetet har tagit tid. Staten äger i princip allt och affärsöverlåtelser till privata intressen var länge en omöjlig tanke.

Sakta och försiktigt börjar landet att lätta på bestämmelserna.

– Men utlänningar får inte äga eller köpa något i Kuba, säger Johansson.

Hur kommer det sig att du får köpa hotell?

– Jag har förhandlat och uppvaktat ansvariga under många år. Men det är inget som säger att att jag får fortsätta att vara ägare. Det här är ett projekt med hög riskskala.

Han räknar med att åka till Kuba några gånger om året. Men basen blir kvar i Norrtälje, där familjen bor.

Härifrån sköter han även övriga affärer. Försäljningen av egna vårdbolaget Av Egen Kraft gav stora pengar som han sedan investerat i bland annat fastigheter.

Han är även rådgivare åt Frösunda, omsorgsjätten som köpte Av Egen Kraft.

Men partipolitiken har Jan Emanuel Johansson lämnat.

– Jag är socialdemokrat men inte partist. Politiken finns med mig hela tiden men jag har hittat nya sätt att föra fram mitt engagemang, säger han.

Slutade med politiken 2013

Namn: Jan Emanuel Johansson.

Ålder: 40 år.

Bor: Norrtälje.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Driver en rad bolag, främst inom fastigheter, vård och omsorg. I fastighetsbeståndet ingår Pelikan i Norrtälje (gamla kommunhuset i stadskärnan), Rösjöns kursgård i Täby samt fastigheter på Gotland och i Östervåla. Rådgivare och delägare i Frösunda Omsorg, bolaget som köpte Av Egen Kraft, Johanssons vårdkoncern med HVB-hem, 2011.

Politisk karriär: Socialdemokrat vars första uppdrag var som ersättare i utbildningsnämnden i Norrtälje. Valdes in i kommunfullmäktige 1998. Hade en ordinarie plats i riksdagen 2002-2006 och hoppade in som ersättare några gånger efter det. Förra våren valde han att lämna sitt sista politiska uppdrag, som fullmäktigeledamot i Norrtälje kommun.

Annons