Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Emanuel Johansson lämnar politiken

Socialdemokraten Jan Emanuel Johansson ställer inte upp för en ny period i Norrtäljes fullmäktige. I stället vill han satsa sin kraft på sina företag.

– Det är ett beslut som har vuxit fram. Jag har haft kommunala uppdrag mer än halva livet, säger han.

Jan Emanuel Johansson har suttit både i riksdagen och i Norrtäljes fullmäktige. Det kommande året ska han slutföra sitt engagemang i Norrtäljes fullmäktige.

– Om jag har fått ett uppdrag vill jag inte hoppa av.

Men han har samtidigt nyligen meddelat valberedningen att det inte blir någon fortsättning efter det. Medlemskapet i partiet behåller han dock.

Bakom beslutet skymtar flera orsaker. Han känner inte att han är lika engagerad som tidigare.

– Och det jag gör vill jag göra med glädje. Det ska vara lustfyllt.

Långbänkar och politiskt käbbel vill han lägga bakom sig. Han är bland annat inte så förtjust i blockpolitiken i kommunala sammanhang.

Politikerna borde ha mer fokus på goda lösningar än på att motarbeta sina motståndare, menar han och ger ändå kommunalrådet Kjell Jansson (M) epitetet ”en hedersknyffel”.

– Han skulle garanterat aldrig medvetet göra något som han inte var övertygad om var bra för kommunen.

Jan Emanuel Johansson menar att politikerna borde bli tydligare med vad de vill göra, samtidigt som de måste anstränga sig att lyssna och förstå motståndarens synpunkter.

– Att alltid försöka misstolka varandra ger inga lösningar.

För egen del är han bland annat nöjd med att ha varit delaktig i arbetet med att skapa ett ungdomens hus i Norrtälje, att rädda Tullverket kvar i Kapellskär och att driva på för en lösning för driften av badhuset i Rimbo.

– Jag har också försökt jobba för de utsatta i kommunen, men där har jag inte fått något genomslag.

I dag är Jan Emanuel Johansson delägare och rådgivare hos Frösunda, som driver olika verksamheter inom personlig assistans och stöd och service.

Han är även delägare i bolaget Stone properties Pelikan AB, som äger Pelikan-huset vid Posthusgatan.

Han är dessutom bland annat engagerad i byggbolaget Dandelion specialfastigheter AB som är specialiserat på att hitta rätt utformning av omsorgsfastigheter.

– Och så går jag en utbildning i affärsengelska och ska vidareutbilda mig genom en Master of business administration.

Jan Emanuel Johansson befinner sig en hel del på resande fot, men mantalsskrivningsorten är fortfarande Norrtälje. Så ska det förbli så länge barnen trivs i skolan.

– Norrtälje är en fantastiskt bra stad. Här är vackert och en trygg miljö att växa upp i.