Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Emanuel Johansson har blivit cynisk

Annons

Jag ser i Norrtelje Tidning att Jan-Emanuel Johansson tycker att politikerna borde be om ursäkt för gymnasielagen. Jag läser mellan raderna och drar slutsatsen att han befinner sig i kretsar, där det kan vara svårt eller rent av hopplöst att värja sig mot alla de uttryck, som rädslan skapar inför människor, som flytt till Sverige och därmed även Norrtälje.

Anmäl text- och faktafel

Som bekant ligger det nedärvt i amygdalan (reptilhjärnan – en rest av vårt ursprung) att vi – för vår egen säkerhets skull – bör förhålla oss avvaktande inför den eller det främmande intill dess att vi inser att vi inte behöver vara oroliga.

Men att inte se några skäl för att inta en pragmatisk hållning gentemot de afghanska flyktingarna, det är utmanande. Det tyder på bristande förmåga att leva sig in i en annans situation.

Jag hade väntat mig något mera konstruktivt av Jan Emanuel Johansson. Jag förstår dock av slängarna mot det egna partiet att han blivit cynisk – bara så där i allmänhet! Han säger det själv, men då underförstått som ett tecken på mognad som människa. Att göra gällande att Socialdemokraterna skulle vara mera korrumperade av makten än politiker i allmänhet, det är sannerligen att göra det lätt för sig.

Självklart vet jag – inte minst av egen erfarenhet – att det finns och har funnits sossar, som alltför snabbt sett de politiska uppdragen som en födkrok med en hel del förmåner. Det är något, som de inte varit ensamma om, då det intresset sedan länge samlat en mycket bred politikerallians både i riksdagen, regionen och kommunerna.

Trots det har de flesta politiker ett ärligt uppsåt med sitt engagemang. Men makt och pengar är en synnerligen giftig blandning för alla omogna människor oavsett partipolitisk färg!

Tack vare informations- och kommunikationstekniken har våra kunskapsbrister och brist på mognad blivit synliggjorda. Men istället för att analysera och åtgärda dessa brister ställs informations- och kommunikationstekniken i skamvrån och de åtgärder, som vidtas, har en hel del likheter med den vetenskapliga forskning som Statens institut för rasbiologi (SIFR) i Uppsala sysslade med under den tid då de var verksamma (1922 - 1958).

I dag sysslar den utbildade samhällsklassen inte med skallmätningar på samernas barn, i dag gör den anspråk på att vara bildad nog att utse en betydande andel av Sveriges befolkning som behövande objekt för statligt finansierade insatser för omprogrammering, eller rättare sagt propaganda, för en viss politiskt färgad lära klädd i en akademisk språkdräkt. Det är knappast en åtgärd präglad av sans och balans.

Vad detta får för verkan, inser de måhända inte förrän folket – i brist på goda förebilder – röstar på dem, som är allra bäst på att tala illa om andra. Då är det bra att trolljägaren, tillika Publicistklubbens nye ordförande, Robert Aschberg bor i vår kommun. Men jag undrar nog om inte även han – utifrån sin utsiktspunkt – borde anstränga sig mer för att försöka se det, som jag ser?

Gun Svensson, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel