Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Emanuel Johansson håller på att bli vänsterns Trump

Annons

Riskkapitalisten och tillika den ”frihetlige” socialdemokraten Jan Emanuel Johansson har på kort tid blivit medias egen lilla kelgris. Senast publicerade han en debattartikel i NT den 25 januari under rubriken "Sjöstedt har makten att göra mig mindre rik – jag hoppas han använder den”.

Anmäl text- och faktafel

Jan Emanuel Johansson yttrar sig snart sagt inom varje område. Är det inte fråga om ekonomisk politik är det om skattesystemet, välfärdsprivatisering, byggbranschen, lagarna på arbetsmarknaden, vilka partier som är bäst skickade att styra landet och så vidare.

Rekordet slog han dock när han för en tid sedan yttrade i sig i SVT:s Opinion Live om vårdforskningens resultat gällande vården av svårt kriminella ungdomar så kallade ”värstingar”. Han har själv har en gång i tiden varit en så kallad ”värsting” och bland annat deltagit i så kallade ”värstingseglingar”, som på den tiden utgjorde ett exempel på en metod för samhället att ta hand om och ge vård till svårt kriminella ungdomar.

Uppenbarligen var den metoden framgångsrik i Jan Emanuel Johanssons fall om man ser ekonomisk framgång och rikedom som ett ”vårdresultat”. Men nu är det så att det är synnerligen svårt att utvärdera olika behandlingsmetoder inom socialtjänstens område, ja det är nära nog omöjligt. Oftast är det den sociala bakgrunden och prognosen som är det avgörande om en ”behandlingsmetod” är framgångsrik eller inte eller också tillfälligheter i den aktuella situationen som inte går att hålla under kontroll. Men Jan Emanuel Johansson dömde på stående fot ut en behandlingsmetod gällande svårt kriminella ungdomar som använts i Malmö och som i vissa delar hade likheter med ”värstingseglingarna”.

I SVT:s satirprogram Svenska Nyheter har Jan Emanuel Johansson också framträtt. Han uppmanade där världens kapitalister att flytta till Sverige, eftersom där betalar arbetarklassen skatterna så att ”rika svin som han själv slipper”. I ett annat sammanhang deklarerade Jan Emanuel Johansson att politikerna borde göra något åt privilegiesamhället som gör att han och andra kapitalister kan ha fest varenda dag på de vanliga människornas bekostnad. Jan Emanuel Johansson håller på att utveckla sig till vänsterns Trump och blir snart den vänsterpopulist som vi förtjänar.

Denna gång sympatiserar jag för en gångs skull med Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet. Det som gjort Jan Emanuel Johansson omåttlig rik är att välfärden gjorts till en handelsvara inom vård, skola och omsorg. Välfärdsprivatiseringen har skapat många nyrika, bland annat Jan Emanuel Johansson.

Välfärdsprivatiseringen fräter också sönder välfärden inifrån och äventyrar välfärdens idé. De redan gynnade drar vinstlotter och resten, nämligen de minst gynnade, blir förlorare i välfärdsprivatiseringens förlovade land, nämligen i Sverige. Och det enda partiet som rakryggat och ihållande bekämpar välfärdsprivatiseringen är just Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt.

Jag hoppas verkligen att rubriken i NT blir verklighet, nämligen "Sjöstedt har makten att göra mig mindre rik”.

Peter Gerdman, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons