Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Emanuel Johansson driver restaurang på Kuba: "Parken i Norrtälje får en syster i Havanna"

Jan Emanuel Johansson utökar sin verksamhet på Kuba och blir delägare i en svensk-inspirerad restaurang i centrala Havanna.

I mars 2015 kunde Norrtelje Tidning berätta om Jan Emanuel Johanssons hotellplaner på Kuba. Nu utökar Norrtäljebon sin verksamhet i landet, när han i helgen klipper invigningsbandettill sin svenska restaurang i Havanna. Restaurangen har funnits i två och Jan-Emanuel Johansson går nu in som delägare.

– Jag är väldigt stolt över det här. Svenska flaggan kommer vaja utanför restaurangen och svenska köttbullar kommer finnas på menyn. Det känns rätt unikt, säger Jan Emanuel Johansson.

Entreprenörens intresse för Kuba började redan för över 20 år sen.

– Jag är nog faktiskt av den gamla "kubaromantiska" skolan. Jag åkte dit med en fascination för den revolutionära historien. Utan att lägga för mycket värderingar i det, är det väldigt intressant att följa den kubasocialism som har utvecklats, säger Jan Emanuel Johansson.

Har du märkt av motstånd mot att du öppnar en restaurang på just Kuba?

– Nej, inte bland folk hemma. Däremot har det varit ett enormt arbete att få tillstånd att etablera sig på Kuba. Inte många har gjort det jag gör före mig. Så det är en risk jag tar, men det känns också väldigt roligt.

Enligt Jan Emanuel Johansson är restaurangen tänkt att bli en samlingsplats för europeiska och framför allt svenska turister. Kubansk kultur ska blandas med svensk, och i restaurangen kommer det finnas en "konungasal" med tavlor föreställande svenska kungafamiljen på väggarna.

LÄS MER: Jan Emanuel öppnar bar i Societetsparken

– Jag tycker jag är rolig som gör så här. Rojalism är inte riktigt min grej egentligen, men en konungasal på restaurangen i Havanna på kommunistiska Kuba, det tilltalar mig.

Jan Emanuel Johansson tillägger att han ser restaurangen som en tvilling till verksamheten i Societetsparken.

– Parken i Norrtälje får en syster i Havanna, det är häftigt.