Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Emanuel Johansson blickar bort från det verkliga problemet

Jag vill först och främst skriva att det oroar mig att Jan Emanuel Johansson som stor, inflytelserik person i sin debattartikel i Norrtelje Tidning väljer att dra fokuset från det faktiska problemet. Han väljer att använda sin plattform för att blicka bort från varför dessa utfall sker.

Vi kan tala om ”ligister”, som Jan Emanuel Johansson kallar dem, men det vi borde tala om är varför det är så här. Var kommer denna ilska ifrån som får folk att bete sig på detta sätt? Jo, den kommer från århundraden av förtryck, den är sprungen ur strukturell rasism. Om vi fokuserar på att lösa det problemet istället, det större problemet, försvinner även dessa sidoproblem.

För det går inte att förneka att strukturell rasism finns, även här i Sverige. Det är väldigt problematiskt att Jan Emanuel Johansson, som vit, anser att han har något att säga om detta. Det finns massvis av statisk, tillgänglig för alla att ta del av, som påvisar just rasismen.

Då strukturell rasism är ett problem som Sverige är byggt på, genomsyrar den såklart också ordningsmakten. Det som blir extra skadligt när det kommer till rasism just inom ordningsmakten är att den tar uttryck i form av övervåld, därav misshandel.

Har Jan Emanuel Johansson helt undgått alla nyheter senaste åren där icke-vita vittnar om övervåld de blivit utsatta för av ordningsvakter? Jag kan i så fall påminna honom om 2018, då en gravid kvinna blev nedtryckt mot en bänk för att hon inte hann få upp sin SL-biljett. Men det är bara ett exempel. Det går inte att förneka rasismen, men det går att utbilda sig och öka förståelse, vilket jag anser att Jan Emanuel Johansson borde göra.

Det går inte heller att inte se hudfärg, som Jan Emanuel Johansson skriver att han inte gör. Han skriver: ”Jag kan inte komma på något mer ointressantare än färgen på huden”.

Det är problematiskt. Jan Emanuel Johansson har ett val då han är vit, att tycka det är ointressant, att välja att inte se hudfärg, men rasismen kommer inte att sluta att existera för det.

Icke-vita personer har inte ett val, de kan inte välja att inte bli förtryckta. Att välja att inte se färg, är som att blunda för förtrycket icke-vita får utstå. Hudfärg är något som påverkar hur du blir behandlad i detta land, tyvärr, oavsett hur mycket man önskar att det inte vore så. Men vi får för guds skull inte blunda för detta, utan se problemet och tackla det istället.

För att avsluta vill jag belysa hur sorgligt det är att det är såhär. Att Jan Emanuel Johansson tog sin plattform för att i stort sett svartmåla black lives matter-kampen, genom att lägga fokus på dem han kallar ”ligister”. Det är sorgligt att han, som har så mycket makt, väljer att inte ta chansen och förändra det till det bättre.

Jag skulle vilja att Jan Emanuel Johansson läser på, och framöver inte väljer att uttrycka sig och förminska problemen i dessa sammanhang. För uppenbarligen har han varken förståelse, eller insikt, just nu.

Det Jan Emanuel Johansson kan göra istället är att använda sin plattform på rätt sätt. Jag hoppas han inser hur många privilegier han har, och jag hoppas han skäms när han inser att han, genom att skriva denna debattartikel, dels flyttade fokuset från kampen, dels förminskade det förtrycket en stor del av Sveriges befolkning får utstå.

Jag hoppas Jan Emanuel Johansson inser sitt misstag, och jag hoppas han lär sig något. Framöver hoppas jag att kampen mot strukturell rasism kan få förbli just det, och fokuset ska få ligga där det bör vara. För det Sverige vi lever i nu är inte rättvist eller jämlikt. Låt oss höja våra röster tillsammans och förändra detta, ostört.

Tora Andersson, Utlunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel