Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Emanuel Johansson åtalas för ekobrott

S-politikern och företagaren Jan Emanuel Johansson från Norrtälje har åtalats för ekonomisk brottslighet.
– Det var det bästa som kunde hända, säger han.

Annons

På onsdagen lämnade vice chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten in sammanlagt fyra åtal i vad han beskriver som en ”omfattande skattehärva”.

Brottsmisstankarna avser fyra bolag som drivit behandlingshem för ungdomar i Norrtälje, Gotland, Göteborg och Egypten.

Förutom Jan Emanuel Johannsson, åtalas en Norrtäljebo som varit styrelseordförande i Johanssons bolag Svensk Samhällsutveckling AB samt två av Johanssons tidigare affärskompanjoner.

Jan Emanuel Johansson åtalas för bokföringsbrott, skattebrott och två fall av försvårande av skattekontroll.

Bland annat har Johansson, enligt åklagaren, köpt ett spa-badkar och ett kök via sitt företag Av Egen Kraft AB men installerat inredningen i sin privata bostad. Enligt åklagaren är det att likställa med uttagen lön som inte har deklarerats.

– Det här var det bästa som kunde hända. Jag var ett tag orolig att man skulle lägga ner alltihopa. Då hade vi inte haft en chans att till fullo redovisa öppet i en domstol att allt har skötts korrekt och inget av det som målats upp som ”mångmiljonbelopp och skattehärva” längre finns kvar, kommenterar Jan Emanuel Johansson.

Enligt honom har Skatteverket, trots en omfattande revision, inte hittat några större brister i de många företag han drev under åren 2008 till 2010.

– Det enda som är kvar är små bokföringsdetaljer som ligger hos revisorerna, säger han.

Vice chefsåklagare Thomas Langrot är av en annan uppfattning.

I ett pressmeddelande skriver han att ett gemensamt projekt för de inblandade bolagen och personerna har varit dykverksamhet i Egypten.

– Skatteverket har anmält samtliga bolag gällande misstankar om grova ekonomiska brott. Företagsledarna misstänks ha tagit ut pengar ur verksamheterna utan att redovisa skatter och avgifter på ett korrekt sätt. Stora summor har förts ut till och från Egypten och försök har gjorts att följa dessa transaktioner för att klarlägga hur pengarna använts, skriver Langrot som menar att detta inte har gått att utreda fullt ut då det varit svårt att få assistans med rättsliga frågor i Egypten.

– Ekobrottsmyndighetens egna granskningar och förhör har gett starka indikationer på att kontanta medel i större omfattning förts tillbaka till Sverige utan att det syns i någon bokföring eller skatteredovisning, skriver Thomas Langrot.

Enligt åtalet har Johansson betalat ut 1 250 000 kronor till ett konto i Egypten utan att ha verifierat vad utbetalningen avsett.

Jan Emanuel Johansson och hans försvarare Thomas Bodström menar att de vid en kommande rättegång kommer att kunna redovisa alla transaktioner till fullo.

– Jag har fullt förtroende för mina revisorer, högst kompetenta personer, och är inte det minsta orolig att de ens har gjort några misstag. Varenda krona kan följas, säger Jan Emanuel Johansson.

Thomas Bodström går så långt att han hävdar att åklagaren bör JO-anmälas för förtal genom sitt pressmeddelande. Enligt Bodström handlar samtliga åtalspunkter mot Johansson endast om hur bokföringen har utförts.

– Om åklagaren påstår att Jan Emanuel ingår i en härva. Då har den åklagaren begått ett tjänstefel som han själv kan bli ansvarig för, säger Thomas Bodström.