Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Arnald till Norrtälje

Kommer till Norrtälje och berättar historien om Arne Dahl.
– Det ska bli trevligt, det är lite av min hemmaplan, säger författaren, som fritidsbor på Vätö.

Annons

Jan Arnald är Arne Dahl. Och tvärtom. När han började skriva deckare valde han en pseudonym. Sedan dess har det rullat på, med en rad hyllade spänningsromaner.

De tio titlarna om A-gruppen har följts av en ny serie om den hemliga europeiska Opcopgruppen. Där får trogna Arne Dahl-läsare återse Paul Hjelm, Kerstin Holm, och många andra ur A-gruppens persongalleri.

I böckerna sätter Jan Arnald/Arne Dahl ljuset på angelägna och aktuella samhällsproblem. Människohandel, maffia, genmanipulation och hämnd är några ingredienser i de mörka intrigerna.

– Det pågår mycket som är otäckt i världen, målet är att ha öppna ögon för det som sker, säger Jan Arnald.

Hittills har tre böcker kommit ut i serien, samtliga med titlar från lekar. Viskleken och Hela havet stormar följdes av Blindbock. I sommar kommer Sista paret ut.

– Den handlar om förändringar i maktstrukturen inom europeisk knarkhandel. Om maffian och privata säkerhetsföretag som agerar i en gråzon. Och om Opcopgruppen som samlar ihop trådarna.

Boken blir den sista i serien. Redan från början hade Jan Arnald bestämt att det skulle bli fyra böcker.

– Jag ville ha brott som fick vara olösta ett tag, en roman i fyra delar. Nu knyter jag ihop ganska många trådar, men inte så att jag nödvändigtvis stänger alla dörrar till gruppen.

Sedan många år tillbaka är Jan Arnald fritidsboende på Vätö. Där har en del av böckerna vuxit fram.

– I somras satt jag oväntat länge på Vätö och skrev på den nya boken. Jag trivs i skärgården och i Norrtälje.

När Jan Arnald började skriva om A-gruppen var han delvis inspirerad av tv-serier. I dag talas det om en trend, där allt fler böcker ges ut i serier, samtidigt som tv-serier kallas den nya romanen.

– Det stämmer till stor del, säger Jan Arnald.

– Romanen har blivit dålig på att hantera samtiden. Det kommer inte många viktiga romaner om samtiden, inte med de stora helhetsgreppen. De har i stället hamnat i deckarna eller i tv-serier.

Jan Arnald, som också gett ut en rad romaner i sitt eget namn, månar om språket.

– Det måste finns ett njutbart språk mitt i all action, spänning och underhållning, säger han.

Han kryddar också sina mörka historier med lågmäld och underskruvad humor.

– Humorn är viktig. Om man ser med klarsynt blick på det mörka måste man också få ljuset att sila in. Humorn skickar in ljusstrålar i mörkret.

Jan Arnald kommer till stadsbiblioteket onsdag den 25 september klockan 19.00.