Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakthund dödad av Rialavargarna

Förra året överlevde drevern Knutte vargattacken, men den här gången hade han inte samma tur. Istället blev han uppäten.

Det var i lördags morse som hundägaren och jägaren Bosse Jansson från Åkersberga fann sin hund ihjälbiten vid första släppet under årets rådjursjakt.

– Vi skulle göra ett släpp på morgonen för att han skulle få lite motion, säger Bosse Jansson.

När hunden inte kommit tillbaka gick de för att söka efter hunden, som bar ett pejlhalsband. 250 meter bort hittade de den halvt uppäten.

– Huvud och ben var kvar, resten var uppätet, berättar han.

– Det känns förjäkligt, minst sagt. Det var ju min sängkamrat det där.

Eva Hedberg på länsstyrelsen bekräftar att det var en varg som attackerat hunden.

– En besiktningsman var ute igår och han bedömde det som en typisk vargskada, säger hon.

Bosse Jansson trodde att området där han jagade, vid Dommarudden norr om Åkersberga i södra delen av Rialavargarnas revir, skulle vara fritt från varg denna dag. På en webbplats, som drivs av Statens lantbruksuniversitet, hade han följt hur vargen hade rört sig inom reviret.

– De skulle inte alls vara i det området där vi var, säger han.

Men Eva Hedberg på länsstyrelsen menar att de uppgifter om vargens rörelser som ligger ute inte är tillförlitliga. Endast tikens sändare fungerar och dessutom uppdateras uppgifterna på sajten inte varje dag.

– De rör sig väldigt fort de här djuren och ett dygn gamla uppgifter är inte särskilt tillförlitliga, säger hon.

Hon påpekar också att länsstyrelsen inte rekomenderar att man jagar med lös hund inom vargens revir.

– Nu blir det inga hundar släppta på de här breddgraderna mer, säger Bosse Jansson bedrövat. När älgjakten inleds nästa måndag kommer han inte att använda lös hund.

Det här är andra gången i höst som en hund dödas av vargen. I mitten av september blev en hund ihjälbiten av en varg i Ekeby under en kvällspromenad i skogen.