Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten på 50-talet blev Roslagsromaner

Eli Åhman Owetz började skriva i smyg. Hon tyckte att det var nervöst men efter nio kapitel fick hennes man läsa. − Han sa ”fortsätt skriv”, så det gjorde jag, säger Eli Åhman Owetz.Det var för två år sedan och nu släpps hennes andra bok ”Flickorna i speceriaffären”.

Roslagsbro. Att Eli Åhman Owetz romandebut Anna-Lisas Antik (Förlaget Orda) skulle utspela sig i Roslagen var en självklarhet. Hon är uppvuxen här och är nu, efter flera års pendlande, fast boende i sitt föräldrahem i Roslagsbro.

Att bo i närheten av miljöerna hon skildrar har hjälpt henne i arbetet med den andra boken i Anna-Lisa-serien Flickorna i speceriaffären som släpps senare i augusti.

− Jag kan bara åka förbi och titta och så har jag kvar känslan när jag kommer hem, säger Eli Åhman Owetz.

Eli Åhman Owetz är journalist och har tidigare varit chefredaktör på Norrtelje Tidning.

Flickorna i speceriaffären började hon skriva i september förra året och vid årsskiftet lämnade hon sin tjänst som nattchef på tidningen Metro. Under våren har hon kunnat lägga allt mer tid på skrivandet varvat med uppdrag som frilansare.

− Det var lyckligaste perioden i mitt liv, säger hon och ler.

Inspirationen till böckerna föddes ur hennes intresse för gamla saker och förutom romanskrivandet driver hon en av Sveriges mest besökta ”retrobloggar”, femtiotalsjakten.se.

− Jag ville bygga upp min designkunskap. Varje gång jag hittade någonting som var nytt för mig, kanske en ny designer, så skrev jag små informativa inlägg allt eftersom jag lärde mig själv.

Ett stort intresse för äldre saker har även Anna-Lisa Johansson, huvudkaraktären i hennes romaner. Johansson lämnar sitt jobb i Stockholm för att leva sin dröm som antikhandlare i Roslagen. Böckerna kretsar kring den affär som hon öppnar i en nedlagd lanthandel och hennes liv på landet. Eli Åhman Owetz kallar bokens genre för ”retroromantik”. Även om böckerna präglas av mycket ”landsbygdsmys” väntar en del svärta i Flickorna i speceriaffären. Men hon vill inte att det ska bli en för tung läsupplevelse.

− Jag siktar inte Augustpriset, säger hon och skrattar.

− Jag vill att det ska kännas mysigt. Mer som en påse smågodis än en dyr chokladtryffel.

Ett exakt datum för släppet av den andra boken i serien är ännu inte fastställt men Eli Åhman Owetz försäkrar att det kommer ske inom de närmaste veckorna. Som det ser ut nu kommer det att bli fyra böcker i serien.

− Jag börjar skriva på den tredje på måndag.