Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jagande kocken fyller 60 år

Hela Livet-redaktören når Klaus Kegel via telefon, när Kegel sitter på jaktpass med Forsbol jaktlag i skogarna utanför Hallstavik. Han fyller 60 år på torsdag den 24 oktober.

Annons

Klaus Kegel föddes i Ludwigshafen i sydvästra Tyskland. Åttio procent av staden blev sönderbombad under kriget. Uppväxten i ett land som genomgått ett förödande krig satte naturligtvis sina spår hos Klaus Kegel.

– Man blir ganska ödmjuk inför livet och man uppskattar det man har i nutid, säger han.

Hans far var smed och hans mor jobbade med räkenskaper i stadens förvaltning.

– Min mamma tyckte väldigt mycket om att laga mat, så jag lagade mat med henne redan som barn, säger Klaus Kegel.

Han arbetade i restaurang bland annat i Österrike. Där sa några svenska reseledare åt honom att han borde åka till Sverige, för där skulle han tjäna mycket bättre. Han lydde deras råd och kom till vårt land 1977.

– De hade rätt, säger han. Jag tjänade bättre. Och i Sverige är det friare på arbetsplatserna, inte bara i restaurangvärlden utan i arbetslivet i stort. Man får vara mer fri och kreativ.

Klaus Kegel betecknar sig själv som bohem.

– Jag vill inte känna mig tvungen att göra saker, säger han. Och jag lever gärna i mina egna tankar. Jag gillar att sitta och rita, gärna landskap och fåglar.

När NT når honom per telefon sitter han på pass ute i skogen i trakten av Hallstavik och jagar älg.

– Det har gått bra, vi har fått två vuxna hittills, säger han.

I Sverige har han deltagit i olika kocktävlingar. Fotot här intill visar honom i en tävling 2001 på Båtmässan i Stockholm, när han tillagade en förrätt med lax.

– Jag kom på fjärde plats den gången, minns han. Det var Skärgårdssmak som arrangerade tävlingen.

Om han blir bjuden på mat vill han gärna ha fisk. När han själv bjuder blir det ofta vilt. En förebild för honom är mästerkocken Leif Mannerström, känd från TV.

– Han är oerhört kreativ och producerar verkligt välsmakande och utseendemässigt tilltalande mat, säger Klaus Kegel. Och Mannerström håller sig samtidigt på det enkla planet. Vi har lagat mat tillsammans några gånger på Skärgårdssmak.

Klaus Kegel har en 20-årig son, som också är utbildad kock. Tidigare har Klaus Kegel ägnat sig mycket åt bilar. Favoritbilen är Saab, av typ tvåtakt.

– Den tekniken, och den formgivningen, fascinerade mig, säger han.

Fotnot: EU-projektet Skärgårdssmak, har haft målsättningen att skapa Europas bästa kustkök i området Roslagen, via Åland till sydvästra Finland.