Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vill inte bli kallad snyltare

Jag har varit undersköterska i 35 år. Jag känner stor rädsla inför framtiden och om mitt hemtjänstföretag om Stefan Löfven tillsammans med sina ”alliansvänner” beslutar sig för att strypa det fria företagandet inom vård och omsorg som det behövs så mycket mer av.

Annons

2011 arbetade jag inom den bolagiserade kommunala hemtjänsten i vår hemkommun då Lagen om valfrihet gjorde det möjligt att starta hemtjänstföretag. Jag tog chansen och vi har på bara några år växt till en betydande aktör i kommunen och har nu nyligen även startat en husläkarmottagning.

Anledningen till att vi ville starta verksamheterna var att jag såg betydande brister inom omsorgen av de äldre. Jag såg också brister i organiseringen av hemtjänsten, vilken ledde till stress för medarbetarna och i sin tur låg kvalitet för kunderna. Då jag själv tillsammans med mina medgrundare nu fått möjlighet att organisera hemtjänsten på mitt sätt så fungerar den alldeles utmärkt med nöjda kunder och nöjd personal. Personalen har fått ett stort eget ansvar och har samtidigt en möjlighet att få inkomster de annars aldrig skulle ha fått. Inte minst gäller det alla ungdomar vi anställer.

När vi en dag får pengar över så tycker jag att det är min sak att bestämma vad jag vill göra med vinsten. Troligtvis återinvesterar jag det mesta, men det är mitt affärsbeslut och inte Stefan Löfvens.

Jag vill inte bli kallad för snyltare eller välfärdsparasit för att jag lyckas skapa ett företag med nästan 50 anställda, slitit som en hund i flera år dygnet runt, har en långt bättre personalpolitik än vad någonsin ett kollektivavtal skulle lyckas åstadkomma (vi har kollektivavtal) och extremt nöjda kunder som många skulle drömma om att ha. Vi har till och med lyckas få in delar av vår modell i självaste LOV-avtalet som nu även gäller för andra i kommunen.

I våra anställningsavtal har vi full meddelarfrihet, följer Socialstyrelsens ledningssystem för kvalitet, Arbetsmiljöverkets författningar och lagar vad gäller arbetsmiljö, avvikelsehanteringssystem, registreringar i kvalitetsregister och allt som Stefan Löfven ens kan tänka sig och som inte ens fanns förut för några år sedan i den kommunala hemtjänsten.

Vad begär Stefan Löfven mer av mig?

Eller ska jag nu lägga ner mitt företag och gå tillbaks till kommunen och kanske vara mentor åt någon av Stefan Löfvens ”traineer”. Vad är det för fel med att göra vinst i en verksamhet som är god när det verkar vara helt okej att göra vinst i verksamheter som spyr ut miljögifter eller säljer till exempel skadliga cigaretter till våra ungdomar?

Nej, det är inte samma sak säger Socialdemokraterna, men då säger jag att det är mycket, mycket värre verksamheter, så vänligen stoppa i sådana fall rätt saker och prioritera det som är viktigt.

Om jag som kvinna arbetar ideellt då är det tydligen acceptabelt och fint värre, men jag tycker faktiskt att det räcker med den ”ideella” verksamhet jag gör hemma eller hos mina äldre anhöriga. Enligt Stefan Löfvens förslag blir det snart dyrt att skaffa hjälp då Socialdemokraterna vill minska på Rut-avdragen och Vänsterpartiet vill ha bort oss tjänstefolk. Av någon anledning klassas jag nu som rik borgarkärring på Södermalm som utnyttjar Rut-avdrag på någon annans bekostnad istället för den hårt arbetande kvinna som jag är. Ta mig på allvar!

Jag vill istället be Stefan Löfven att tänka om och utveckla de bra delar som faktiskt just nu sker inom välfärden och beskriva verkligheten som den är.

Hylla oss istället om vi går i vinst, hylla oss som de hjältar vi faktiskt är.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel