Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vill att barnen ska få schyst mat

Att min familj har begärt att våra söner ska serveras svenskproducerad mat i skolan har nog undgått få.

Annons

Men jag märker att det är många som inte förstår varför vi gjort detta, varför det är så viktigt för oss och varför det borde vara viktigt för fler föräldrar. Jag vill därför ge en förklaring.

En uppgift som politiker har är att stifta lagar vi har att följa i Sverige. Som mjölkproducenter har vi många lagar att följa, de flesta är mycket bra och gynnar vår produktion. Exempelvis får vi inte slentrianmässigt använda antibiotika, det måste alltid vara en veterinär som föreskriver om sådan behandling är nödvändig på någon av mina mjölkkor.

Det här har skapat ett gediget förebyggande djurvälfärdsarbete hos svenska bönder. Dels kostar det bonden mycket pengar att ta ut veterinären, dels ser vi att friska djur producerar bra och mycket mjölk.

I övriga EU finns inte detta förhållningssätt till antibiotikan. Det har lett till en mer vanemässig användning då de djuren av olika anledningar oftare är sjuka än de svenska. En anledning kan vara att det i EU är tillåtet att hålla fler djur per yta än i Sverige. Djur som står trångt utsätts för högre smittryck vilket leder till högre antibiotikaanvändning. En ond cirkel således och antibiotikaresistens blir allt vanligare. Tänk den dagen antibiotikan inte längre biter om vi får lunginflammation. Sverige har ett unikt läge och vi ska inte importera antibiotikaresistens från EU!

Låg antibiotikaanvändning är ett starkt skäl till varför jag vill att mina barn ska få äta svenskproducerad mat i skolan. Men det finns fler. Svenska mjölkbönder får till exempel inte göra kirurgiska ingrepp på djuren utan bedövning, som kastrering av tjurar eller ta bort hornen på kalvar. Grisbönderna får inte klippa knorren av grisen för att förhindra att grispolaren gnager av den i ren frustration över att stå trångt och inte kunna böka runt i halmen. I Sverige har vi färre grisar i boxarna och de får ny halm varje dag. Här får fågeluppfödarna inte klippa av näbben på kycklingen för att förhindra att den hackar på sin kompis, vi har istället några färre höns per kvadratmeter i hönshusen.

Detta är lagar och regler politikerna tycker ska gälla våra djur i Sverige och det tycker jag också! Däremot tycker jag att det är helt sjukt att våra barn, åldringar och de som ligger på sjukhus serveras olaglig mat. Offentliga upphandlingar går oftast ut på att det billigaste och ganska ofta även det sämsta alternativet vinner. Det är så importmaten kvalar in i våra offentliga kök. Det betyder att våra folkvalda politiker uppmuntrar till inköp av mat som skulle vara olaglig för mig att producera.

Men om ingen bryr sig, varken du som förälder, konsument eller politiker, och om ingen köper det jag producerar, spelar det ju ingen roll att jag och mina djur är bäst i klassen. Den logiska konsekvensen av detta blir att vi släpper vår svenska djurskyddslag. Vill vi det?

Nu får mina barn svenskproducerad mat eller mat producerad enligt svenska regler som särkost i skolan. Svensk mat som särkost, hör ni hur sjukt det låter, när det borde vara norm. Jag vill att mina och andras barn ska få schyst och bra mat som är producerat enligt svenska regler, allt annat är oetiskt och dubbelmoral, det kan väl alla vi föräldrar skriva under på?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel