Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vet fortfarande inte varför M stoppade vårt bygge

Moderaterna borde stödja företagsamhet och privata aktörer framför förstatligandet av bostadsbyggande. När Kjell Jansson och Moderaterna den 27 augusti 2017 trevade efter Vänsterpartiets händer under kommunfullmäktiges sammanträde för att kunna hindra en markanvisning till Nyhem till förmån för det kommunala bostadsbolaget Roslagsbostäder var det fler än mig som satte kaffet i halsen.

I veckan passerade jag återigen Övre Bryggårdsgärdet och kvarteret Härden 3-4, samma väg jag så många gånger cyklat från Vigelsjö till Rodenskolan under gymnasieåren. Beläget bredvid gamla Sporronghusets röda tegelbyggnad, bara fem minuter från busstationen, är det en mycket bra placering för bostadsbebyggelse.

På denna fastighet arbetade vi fram ett förslag tillsammans med tjänstemännen på samhällsbyggnad och våra välrenommerade arkitekter under våren 2017. Den 7 juni beslutade kommunstyrelsen att godkänna markanvisningsavtalet med Nyhem. När vi mentalt planerade för detaljplan, bygglov och byggstart med inflyttning till hösten 2019 planerade Moderaterna för att hindra privata aktörer från att bygga i Norrtälje.

I dag kunde vi ha erbjudit Norrtäljeborna ett 50-tal inflyttningsklara hyresrätter med bostadsrättsstandard till rimliga hyror, endast fem minuter från busstationen. Vi bygger andra projekt i dag med det statliga investeringsstödet vilket gör att vi kan hålla ner hyrorna på nyproducerade hyresrätter till nivåer liknande det äldre befintliga beståndet.

Min besvikelse har ingenting att göra med Roslagsbostäder. Jag tycker att det är bra att bolaget finns, det ska bygga bra hyresbostäder åt Norrtäljeborna, kanske lite fler och snabbare, med markanvisningar från kommunen. Men borgerliga politiker ska inte låta privata aktörer finansiera och ta fram markanvisningar med tjänstemännen på kommunen för att sedan lämna över dem till det kommunala bostadsbolaget.

Norrtälje behöver fler aktörer som konkurrerar och bygger hyresrätter, inte färre. Här fyller kommunen en viktig funktion då den kan besluta om till vilka aktörer markanvisningarna ska gå till.

I dag kunde Norrtäljes invånare haft tillgång till ytterligare ett 50-tal hyresrätter med rimliga hyror. Detta stoppades den 27 augusti 2017 av Moderaterna, jag har fortfarande inte något svar på varför.

Robert Vangstad, vd på Nyhem och Urbanity

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel