Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag ska nog klara det"

Nysättrabon Pelle Lifvendahl kan fullborda Novemberkåsan för tionde gången och bli medlem i exklusiv klubb.

Annons

Han har kört i mål i Novemberkåsan nio gånger.På söndag kan Pelle Lifvendahl från Nysättra korsa mållinjen för tionde gången och bli medlem i exklusiva Kåsaklubben.

– Det gäller att vara kall och inte ”tokköra”, men jag ska nog klara det, säger han. 

I helgen arrangeras Novemberkåsan för 88:e gången. Tävlingen har körts sedan 1915 och i år står SMK Eksjö och FMCK Eksjö för arrangörsskapet. Kåsan startar klockan 9 lördag morgon med målgång natten till söndagen.

Bara 32 stycken har fullbordat Novemberkåsan tio gånger eller fler och därmed blivit medlemmar i den exklusiva Kåsaklubben.

I helgen har 44-årige Pelle Lifvendahl, som kör för MK Orion, chansen att kvittera ut ett medlemskap.

– Om ingenting av mig eller hojen går sönder så ska jag nog ta mig runt. Det gäller att tänka sig för, man ska ju komma i mål, säger Lifvendahl när NT-sporten träffar honom under torsdagskvällen samtidigt som han är på väg att lasta in motorcykeln i skåpbilen.

– Eksjö har fått fem centimeter snö och temperaturen ska ligga runt nollan. Det gör nog att det blir lite enklare.

Lifvendahl har tävlat i enduro i flera år men lade av 2005. 1996 körde han sin första kåsa i Uppsala, men tvingades bryta på grund av motorhaveri.

– På den tiden fanns det knappt några lampor längs banan och man sov i en gammal husbil. Det var blött och jäkligt, nuförtiden har man med sig ett värmeverk. Så det är enklare i dag.

Som bäst har Lifvendahl blivit fyra i kåsan, 2000 i Gävle. Samma år som Joachim Hedendahl från Rådmansö vann Novemberkåsan för tredje gången.

I helgen blir det dock inget resultatfokus för Lifvendahl. Med elitsatsningen på hyllan gäller det bara ”att ta sig runt”.

– Jag kände efter förra året att jag behövde bättre grundkondition eftersom jag bara motionsåker nuförtiden. Så i år har jag tränat på och cyklat mycket mountainbike.

Om du tar dig i mål i helgen, blir det då sista Novemberkåsan för dig?– Det känns så, då har jag startat 13 och brutit 3. Jag sade som aktiv att jag skulle klara 10 kåsor, säger Lifvendahl.

MK Orion har en fin statistik i Novemberkåsan. Gunnar Johansson vann 1955, 56 och 59, ”Vilde Bill” Nilsson 54 och 58, Torbjörn Jansson 72, 73 och 77 och så Sune Strömberg som vann 80.

Tar sig Lifvendahl i mål kan han bli historisk i MK Orion. Klubbens ordförande, Mikael Strandbergh, tror att Lifvendahl i sådana fall blir den första Orion-föraren som blir medlem i Kåsaklubben.

– Jag törs inte säga att han blir den förste, så vi låter det vara osagt. Men jag har för mig att ingen har klarat det tidigare, säger Strandbergh.

Även Bergshamrabröderna Emil och Tim Johansson, som tävlar för Åkersbergaklubben Åsätra MK, kör Novemberkåsan. De ställer upp i juniorklassen.

Novemberkåsan

* Novemberkåsan, svensk motorcykelsports största, äldsta och mest omtalade tävling, kördes första gången 1915.

* Den genomförs med dag- och nattetapp över cirka 30 mil (i början av 1930-talet 60–70 mil), ursprungligen på mindre byvägar.

* I dag med tekniskt helt annorlunda maskiner åks tävlingen oftast på våta och svårframkomliga skogsstigar.

* Kåsan erövras för alltid efter tre segrar, vilket endast tio förare lyckats göra hittills.

* Totalt har 87 tävlingar genomförts (till och med 2012); endast världskrigen och omläggningen till högertrafik har hindrat arrangemanget.

Källa: Nationalencyklopedin