Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag minskar flyktingkrisen”

Det är tack vare de privata entreprenörerna som flyktingkrisen kan hanteras. Det menar Jan Emanuel Johansson som är en av de företagare som får kritik för att tjäna pengar på flyktingmottagandet.

Jan Emanuel Johansson är en man som många har åsikter om och som emellanåt blir föremål för medias granskning. Orsaken är att han tjänat stora pengar på välfärdstjänster.

Nu senast har bland andra Dagens Nyheter gjort en granskning och pekar ut Hoppetgruppen AB, som Jan Emanuel Johansson äger, som en av landets dyraste när det gäller att placera ensamkommande i familjehem.

Han själv tycker att den typen av granskning handlar om att tänka kort.

– Tack vare de privata företagen kan flyktingkrisen hanteras. Vi ser till att boenden kommer till och når en kvalitativ nivå. Gör man det kan man vara stolt. Hade allt det här fungerat bra skulle kommun och stat ha boenden färdiga, säger Jan Emanuel Johansson till Norrtelje Tidning.

Enligt DN:s granskning kan Hoppetgruppen ta 3 600 kronor per dygn av en kommun för en placering samtidigt som familjehemmet bara får 700 kronor. Norrtälje kommun betalar 1 900 kronor för en familjehemsplacering. Den lägre kostnaden på 1 900 kronor är inte hela sanningen, hävdar han.

– Löner, behandlare – alla de saker som görs i familjehemmet är inte inräknat.

Det finns en orsak till att det kostar, menar Johansson.

En uppdragsgivare kan ringa och be att en person ska bli hämtad i Malmö inom två timmar. Det kanske inte finns någon information om hur personen mår eller andra omständigheter.

– Han kanske mår skit och har varit med om saker som vi inte kan föreställa oss. Skulle vi då åka dit med bara en person för att det är billigt – då är man en oseriös entreprenör som bara gör det här på löpande band.

Enligt Johansson är det inte konstigt att det finns kostnadsskillnader när det handlar om att jobba med människor.

– Man måste titta på vad det är man köper, vilka olika behov individerna har.

Han hoppas att Hoppetgruppen ska öka sin vinstmarginal för att kunna utöka verksamheten.

– Jag räddar liv. Jag ser till att flyktingkrisen minskar. Jag är jättestolt, säger han till NT.

Johansson menar att

det är Migrationsverket som sett till att priserna gått upp genom att ensamkommande tvingats in i HVB-hem, en dyr kostnad för kommuner.

– Vi får skit för att staten skapat ett system som inte fungerar.

Statsminister Stefan Löfven

har kritiserat privata bolag som tjänar pengar på krisen.

– Här är en officiell inbjudan till Löfven att komma och besöka något av våra boenden.