Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag hoppas Janukovytj ställs inför domstol"

Raja Lofjärd är uppvuxen i Kiev, men bosatt på Blidö. Hon lider med sina landsmän i Ukraina.

53-åriga Raja Lofjärd pratar med sina vänner i det kaosartade Kiev varje dag via Skype. 

– De går och jobbar och sedan är de på Självständighetstorget hela tiden, säger hon.

Människor lider verkligen, säger Raja.

– Korruptionen har sitt grepp om landet. Inga institutioner fungerar. Oligarkerna har plundrat landet. Janukovytj har låtit det hända. Inte konstigt att folk är upprörda, säger hon och upprörs över att de protesterande utmålas som terrorister och till och med fascister.

Ingen av hennes vänner har sårats, men de har varit nära kraftigt våld.

– De har bekräftat att skrypskyttar skjutit mot folks huvuden, att de skjutit för att döda.

Hon bekräftar bilden av Ukraina som ett land som är delat mellan väst och öst. Den östra delen är fattigare och mer dominerad av rysktalande, medan västra Ukraina är mer västvänligt.

– När mina vänner har besökt den västra delen har de varit chockade över skillnaderna. Vägarna är mycket bättre och det är en annan mentalitet. I öst är det mer gammalt sovjettänkande.

NT träffade Raja och hennes man Peter Lofjärd för några år sedan när de samlade ihop förnödenheter till ett barnhem i Kiev. De har inte kunnat åka till landet med hjälpsändningar på tre år eftersom de haft svårigheter att komma genom tullen.

Trots att Ukraina är ett land i kaos vill Raja ändå tänka positivt. 

– Jag tror att det kommer att bli bra i framtiden. Men det måste finnas ett sunt förnuft där de ledande bryr sig om folket.

Raja, som bott i Sverige sedan 1997, hoppas att Ukraina kommer att närma sig Västeuropa och EU, men anser att landet måste samarbeta även med Ryssland.

Hon har en förhoppning.

– Jag hoppas att Janukovytj ställs inför domstol.