Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har inte gjort fel"

Jan Emanuel Johansson (S) uppmanas av det egna partiet att ta ledigt från sitt uppdrag i kommunfullmäktige. Men själv nekar han till anklagelserna och vägrar lämna sin förtroendevalda post.
Uppdaterad 19/1

Annons

Med anledning av att Johansson har åtalats, misstänkt för skattebrott, uppmanar ledningen i Norrtälje Arbetarekommun att han ska avstå från fullmäktigeuppdraget tills den pågående rättsprocessen fått ett slutgiltigt avgörande. Det berättar ordförande Olle Jansson (S) för Norrtelje Tidning.

– Partiets uppmaning till Janne är att lämna kommunfullmäktige under tiden rättsprocessen pågår.

Han poängterar att uppmaningen inte är något personligt mot just Jan Emanuel Johansson.

– Vi hade gjort samma sak oavsett vem det rört inom partiet. Dessutom är viktigt att komma ihåg att ingen är skyldig förrän han eller hon är dömd.

Kritik mot Jan Emanuel Johansson har kommit från flera håll. I fredagens Nyhetsmorgon i TV4 kritiserades han hårt av Centerpartiets gruppledare i Norrtälje Berit Jansson.

– Jag kan inte, även om jag på alla sätt respekterar mina partivänner, ta ledigt från fullmäktige, säger Jan Emanuel Johansson.

– Jag har inte gjort något fel. Då kan jag inte agera som att jag gjort det. Det vore ologiskt och felaktigt att ta ledigt, även om engagemanget endast gäller cirka fem timmar i månaden.

Olle Jansson står dock fast i sin linje att Jan Emanuel Johansson bör lämna fullmäktige under rättsprocessen.

Vad gör ni om han inte hoppar av?

– Det får tala för honom, vi står fast i vår åsikt och har inga fler kommentarer till det. Nu får vi se vart det här tar vägen.

Kan åtalet och uppmärksammheten kring det skada partiet?

– Ja, och det är lite därför som vi tycker han bör ta ledigt. Det får inte bli fel fokuseringar på partiet.

Jan Emanuel Johansson berättar för NT att han vill prata med sin partivänner och att han tycker att det tydligt framgått att hur saker ligger till redan innan revisionen.

– Saken gäller bokföringstekniska detaljer. Jag har ett stort förtroende för de professionella kollegor som jobbat med den. Jag ser verkligen fram emot rättegång så jag kan bli helt rentvådd.

Han tycker inte att han har något att be om ursäkt för.

– Jag tänker inte agera som om jag hade det, säger Jan Emanuel Johansson.