Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har en bra känsla i kroppen"

Del 5. NT-sporten räknar ner till Rimbo HK:s historiska elitseriepremiär.

25-årige Ken Tollbring har varit med på resan som nu tagit Rimbo HK till elitserien. Det började i division 4 och klubben klev upp i division 2 så sent som 2007.

Nu går det inte att komma längre seriemässigt. Elitserien väntar.

– Det är lite svårt att fatta faktiskt, säger Ken. Jag vet inte om man har tagit in det riktigt, för det är liksom ingen skillnad för en själv. Jag tycker ju att jag har varit som jag är hela tiden, alla åren, men självklart blir man hela tiden bättre även om det sker i så små steg att du inte kanske märker det själv.

– Men den här resan är otrolig för det är så mycket som hela tiden måste klaffa, marginaler som ska vara med en. Jag tror till exempel inte att vi skulle kunna göra om den här resan med exakt samma spelare och samma förutsättningar. Så små är marginalerna.

Enligt Ken har Rimbo inte förändrat träningen något från allsvenskan i fjol.

– Vi kör fyra 2,5-timmespass i veckan. Det är svårt för oss att få till mer med tanke på jobb och annat. Det är ju en viss skillnad mot till exempel Kristianstad, där de är proffs och tränar två pass per dag.

Skillnaden mellan allsvenskan och elitserien är mest vem som bestämmer tempot, menar Ken.

– I allsvenskan var det vi som hela tiden satte tempot i matchen, valde att sätta full fart. Nu är det fler lag som kan svara upp mot det och därför tappar vi ju lite av vår fördel.

– Men vi kan inte göra annat än att spela på det sätt som vi är bra på och jag tror att vi även i elitserien kan lyckas bra med att snabbt utnyttja andra lags misstag. Men skulle vi till exempel försöka spela uppställt med och mot 6–0-försvar skulle vi vara helt chanslösa. Vi måste utnyttja farten även i elitserien.

Just Rimbos sätt att spela, till exempel när man ställer upp i ett 3–3-försvar, har fått laget att benämnas som ”laget alla hatar att möta” i Handbollssverige. Ken skrattar åt det.

– Ja, det är ju så. Men det är väl bra det. Borta kommer vi få det jobbigt som fan, men hemma kan vi vinna mot alla och det är det som är vår chans.

Vad är ett realistiskt mål för er i år?– Att klara oss kvar utan kval. Då behöver vi fyra lag bakom oss.

Och vilka skulle det vara?– H43, Hammarby, Önnered och Ystad.

En av Kens egna specialiteter är att i väldigt oväntade ögonblick bara ”sno” bollen av motståndarna.

Kommer det funka även i elitserien?– Haha. Ja, jag tror det. Fastän lagen pratar om det innan så tänker de inte på det under matcherna. Inte ens jag gör det, utan det bara händer.

Ken är inte heller rädd för att ha åsikter.Några snabba:

Vilket är bästa laget i serien?– Kristianstad.

Vem är seriens bästa spelare?– Jonas Källman, Skövde.

Vem är seriens mest överskattade spelare?– Robert Arrhenius, spelande tränare i Skövde.

Vem får sitt stora genombrott i år?– Staffan Olssons son Henrik som flyttat till Drott från Tumba till i år.

Till sist, hur går det på lördag?– Oddsen är på Hammarbys sida, men jag har en bra känsla i kroppen så vi får se. det är i alla fall sjukt kul att det börjar nu.

Premiären

Rimbo HK möter Hammarby borta i Eriksdalshallen lördag den 21 oktober klockan 16.10. Matchen direktsänds i SVT.