Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag är glad att jag klarade mig”

I torsdags förra veckan var Britt-Marie Magnusson på väg in till Norrtälje med bil från Rådmansö. Klockan var 14.30 och det var fullt med bilar från färjan på Kapellskärsvägen. Plötsligt exploderar hennes däck och hon tappar kontrollen över styrningen.

Britt-Marie Magnusson var på väg in till Norrtälje för att träffa några vänner när då hennes ena däck exploderade. Hon tror inte att det var något som hon körde på som utlöste däckexplosionen.

−Jag vet att jag körde i 90 för jag hade satt på farthållaren men jag kan inte kan inte minnas att det var något på vägen, säger Britt-Marie Magnusson.

Inom loppet av någon minut kände hon doften av bränt däck och tappade kontakten med styrning och bromsar. Samtidigt lyckades hon ändå få in bilen i en parkeringsficka i höjd med Angskärs Hundpensionat.

– Jag var ovanligt lugn. Jag tänkte bara på att jag inte skulle störa trafiken.

Paniken infann sig inte under olyckan utan kom i efterhand när bilen hade stannat.

– Jag skakade och grät. Jag är fortfarande lite chockad, säger hon.

Tack vare en tilläggsförsäkring gick det fort med bärgningen av bilen men väl på verkstaden fick hon höra att det var mycket vanligt med den här typen av däckexplosioner.

– De sa att jag antagligen hade haft ett pysljud som jag inte märkt eller att det var något skit i väggrenen, säger hon.

Britt-Marie Magnussons däck var drygt ett år gamla och försäkringen hade precis gått ut. Trots att verkstaden sa att däckexplosioner är vanliga har hon fått höra motsatsen från andra håll.

− Jag litar inte på någon, säger hon i dag.

Men det återkommande svaret hon får är att man ska vara noga med att kolla trycket i däcken innan man åker iväg.

– Inte fan kollar man trycket på däcken innan man ska på semester, säger Britt Marie som nu vill uppmana andra som ska ut på sommarvägarna att göra just det som hon själv missade. Att kolla däcken.

Efter däckexplosionen är varje liten grop som gör att bilen guppar till en påminnelse som skapar en orolig magkänsla.

− Man blir ju lite skraj efter det där, säger hon.

Däckexplosionen har satt spår hos henne. Hon tänker ofta tillbaka på vad som kunde ha hänt om hon hade kommit över i motsatt färdriktning.

− Det är ett trauma. Men jag är så glad att jag klarade mig, säger Britt-Marie Magnusson.