Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till unik odling

Länsstyrelsen säger ja till en landbaserad fisk- och skaldjursodling i Hallstavik.

Vegafish AB planerar en pilotanläggning för fiskmatsframställning och odling av jätteräka och den tropiska vitfisken tilapia på Hallsta pappersbruks område.

Satsningen backas upp av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Hallstaviksnätverket, som jobbar för att få fram nya jobb på orten.

Stort steg

Länsstyrelsens klartecken innebär ett stort steg framåt för Vegafish.

– Men fortfarande väntar vi på Jordbruksverkets tillstånd för att importera fisk- och räkyngel från Florida i USA, säger Lars-Johan Larsson, marknadsansvarig på bolaget.

Redan nu är en mindre testanläggning under uppbyggnad i lokalen Tommen på bruksområdet. Om allt går enligt planerna ska en större pilotanläggning tas i bruk under andra kvartalet nästa år. Den beräknas kosta cirka fem miljoner kronor och en stor del av finansieringen är redan i hamn sedan Jordbruksverket, SLU och landstinget lovat pengar.

Sökt pengarHallstaviksnätverket och Vegafish har även vänt sig till Norrtälje kommun i hopp om bidrag på 100 000 kronor.

– Det skulle betyda att vi har de pengar vi behöver för att starta på allvar, säger Hans Hammarfors, styrelseordförande i Vegafish och ledamot i Hallstaviksnätverket.

Odlingen av kravmärkt jätteräka och tilapia ska ske i bassänger på land inomhus. Det unika med projektet är att restprodukter från brukets papperstillverkning används för att skapa en mikrobiologisk kultur som liknar den som naturligt uppstår i tropiska sjöar.

Spillvärme

Dessutom ska spillvärme från Hallsta pappersbruk värma upp anläggningen.

Satsningen har rönt stor uppmärksamhet, inte minst på grund av framodlingen av jätteräkor. Kontakter med lokala restauranger har redan inletts.

En permanent anläggning kan stå klar tidigast 2014-2015. Då är tanken att Vegafish även ska leverera fisk och skaldjur till dagligvaruhandeln. Resan dit är lång men Lars-Johan Larsson tror på idén.

– Vi ska söka patentskydd på vissa delar i processen. Det kan ge oss intäkter vid byggen av liknande anläggningar, säger han.