Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IVF - den kompletta guiden

Provrörsbefruktning är den mest effektiva behandlingen för par som är ofrivilligt barnlösa. Familjeliv guidar dig till IVF-processens olika steg.

Annons

Vart femte par stöter någon gång på svårigheter att bli gravida. Men först efter ett år av aktiva försök räknas man som ofrivilligt barnlös. Då kan det vara dags att söka hjälp genom vården. I många fall behandlas infertilitet eller nedsatt fertilitet med hjälp av provrörsbefruktning. Varje år föds cirka 3 500 barn i Sverige tack vare metoden. Det är en dramatisk ökning sedan 1980-talet då man började göra IVF-behandlingar.

– Behandlingarna har blivit mer tillgängliga. Numera får man två eller tre försök bekostade av vården beroende på vilket landsting man tillhör, säger Anastasia Nyman, docent vid KI, som bland annat arbetar med en studie av par som genomgår assisterad befruktning.

Tidigare var det vanligt med både tvilling- och trillingfödslar bland dem som blev gravida genom IVF. Men sedan Socialstyrelsen ändrade sina rekommendationer kring provrörsbefruktning sätts i regel bara ett befruktat ägg tillbaka i livmodern. Sannolikheten att bli gravid efter en IVF-behandling har emellertid inte minskat trots att man bara använder ett ägg åt gången.

– Graviditetsfrekvensen har inte gått ner, eftersom man fryser ägg som kan användas senare om den första behandlingen inte skulle lyckas, säger Anastasia Nyman.

Orsakerna till varför vissa har svårt att få barn är flera. I ungefär en tredjedel av fallen beror det på något problem hos kvinnan. I andra tredjedelen finns problemet hos mannen och i den sista tredjedelen beror det på både kvinnan och mannen. Det finns också en grupp, cirka 10 procent bland dem som är ofrivilligt barnlösa, där man inte hittar några orsaker till att det inte blir barn.

När det gäller männen handlar det ofta om att spermierna inte fungerar som de ska eller att de är för få. Om spermierna är få kan man göra en variant av provrörsbefruktning som kallas mikroinjektion, eller ICSI.

– Vid manlig infertilitet plockar man upp en spermie i en nål som man sedan injicerar i ägget. ICSI är ungefär lika vanliga som IVF bland provrörsbefruktningar, säger Anastasia Nyman.

När man genomgår en IVF-behandling kan man i princip leva som vanligt. Men det finns ett par saker man kan göra för att öka chansen att försöket lyckas.

– Man brukar få rådet att gå ner till ett BMI under 30 om man är överviktig. Fetma försvårar behandlingen och minskar möjligheterna att bli gravid. Rökning är också att avråda. Studier visar nämligen att rökare måste göra dubbelt så många försök som icke-rökare, säger Anastasia Nyman.

LÄS OCKSÅ DEL 2: IVF - STEG FÖR STEG

Källor: 1177 Vårdguiden, KI, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Socialstyrelsen

Faktagranskat av Anastasia Nyman, forskare i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet.