Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invandringspolitik och flyktingpolitik är som äpplen och päron

Annons

Jag vill tacka Peter Gerdman för repliken på min artikel om den så kallade flyktingkrisen 2015! Alldeles för ofta försöker man tiga ihjäl debattinlägg.

Anmäl text- och faktafel

Peter Gerdman avslutar med att jag inte svarar om jag vill ha fortsatt generös immigrationspolitik med en tillräckligt väl utbyggd välfärdsstat. Peter Gerdman blandar äpplen och päron hej vilt.

I min artikel skrev jag just om oförmågan att hålla isär flyktingpolitik som syftar till att å ena sidan ge människor som behöver skydd, vilket är förankrat i internationella avtal, och å andra sidan invandringspolitik, som varje land kan bestämma själv om man vill ha. Asylrätt innebär rätt att få sin asylansökan prövad – inte att få stanna om prövningen visar att man inte har tillräckliga skäl.

Min artikel handlar om att slå vakt om asylrätten. Men den som inte vill se utlänningar slå sig ned i Sverige blandar gärna ihop dessa två helt olika företeelser. Peter Gerdmans avslutande fråga skulle kunna tyda på just detta.

Peter Gerdman hävdar att skillnaden mellan 1990-talets början och 2015 är politisk. Javisst! 2015 var Sverige stabilare och rikare än efter finanskrisen 1991. Men då fanns ett politiskt ledarskap i landet som inte sprang som yra höns som man gjorde 2015.

Visst finns det kostnader för att integrera nyanlända. Det gör det också för varje barn som föds och växer upp i detta land. Varje ny invånare kostar inledningsvis. För många som kommer till Sverige i vuxen eller nästan vuxen ålder har Sverige inte kostnaden för deras första 15-20 levnadsår. Om Sverige inte hade världens högsta trösklar för att släppa in dem på arbetsmarknaden, skulle många rätt snart kunna bidra till vårt samhälle.

Ta bara alla läkare och annan vårdpersonal bland syriska flyktingar som går och väntar och väntar på att kunna få jobba i svensk sjukvård samtidigt som vårdköerna växer. Äldreomsorgen saknar framöver ett par hundra tusen att ta hand om våra äldre. Svenska ungdomar ratar alltför ofta dessa jobb. Hur har Peter Gerdman tänkt sig lösa detta?

Men låt mig ändå vara tydlig med att jag inte önskar en enda människa att behöva söka asyl i Sverige eller någon annanstans. Många svenskar tror att människor i andra länder inget högre önskar än att få flytta till Sverige, samtidigt som de själva ser varje hot om att behöva flytta någon annanstans i Sverige för att hitta jobb som fruktansvärt.

Människor runt om i världen älskar sin hembygd på samma sätt som människor gör i Sverige. Men om människor tvingas fly, då vill jag slå vakt om den internationella rätten att söka asyl.

Det finns de som anser att sådana som jag som slår vakt om asylrätten är skyldiga till den dåliga integrationen. Tvärtom så har vi oftast inte haft någonting att säga till om hur Sverige bygger upp väldigt höga trösklar som utestänger människor att komma in på arbets- och bostadsmarknaden.

Jag anser att man ska kunna söka asyl där man befinner sig utan att behöva ge sig ut på en farofylld färd mot fjärran stränder. Det tycker inte de som bestämmer. Jag tycker att Migrationsverket skulle ha en personell överkapacitet, så att asylansökningar kan hanteras mycket snabbare.

Det handlar om att ha marginaler för att möta svängningar, marginaler som togs bort långt innan ”flyktingkrisen 2015”. Det är Peter Gerdman alldeles för intelligent för att behöva blanda bort!

Det går nämligen snabbare att integreras och försörja sig själv om man inte suttit i nedbrytande väntan i flera år innan man får stanna. Det går enklare att avvisa de som får avslag om det sker redan efter ett par månader. Men det tycker inte de som bestämmer.

Peter Gerdman åberopar SOM-undersökningar sedan 1990, som han menar att våra politiker struntar i. Men varför ska de som vill ha en mer restriktiv migrationspolitik få bestämma över de som vill ha en mer generös eller åtminstone lika generös som hittills, när de senare är fler. Och många av dessa har ändå lagt sin röst på partier som inte vill ha en mer restriktiv politik – och särskilt inte en mer restriktiv asylpolitik.

Men tack för repliken!

Lennart Rohdin (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel