Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intressanta och positiva skissförslag

Omvandlingen av Norrtäljes hamnområde till en del av Norrtälje stad är ett mycket stort projekt. Det kommer därför att ta många år innan projektet är klart.

Helt klart är dock att projektet kommer att genomföras. Det finns nämligen en mycket bred politisk majoritet bakom omvandlingen, bestående av samtliga allianspartier samt Socialdemokraterna. Dessa partier står också bakom den nya skiss över hamnområdet som presenterades i går. Skissen bygger på den skelettplan som kommunfullmäktige skall besluta om i vår, och den planen har sedan byggts på med olika typer av aktiviteter och verksamheter.

Skissen innehåller många intressanta och positiva förslag. Mycket bra är till exempel idén att skapa en badstrand i det nya hamnområdet. Det badet kommer säkerligen att bli mycket populärt under varma sommardagar. Andra positiva förslag är gångbron till Societetsparken, isbanan på torget och det stora bilfria gångstråket längs hamnkajen.

Överhuvudtaget såg skisserna mycket bra ut. Alla som är rädda för att Norrtälje hamn skall bli ett nytt Hammarby sjöstad borde nu vara lugnade. Samma gäller kanske för dem som varnat för att det nya hamnområdet kommer att innehålla så många bostäder att det blir fult och överploaterat. Om skisserna visar sanningen så blir det nya hamnområdet mycket attraktivt och trivsamt.

Nu lär det knappast bli exakt som på skisserna, kanske inte ens i närheten. Fortfarande vet till exempel ingen hur husen kommer att se ut i det nya hamnområdet. Men skisserna verkar genomtänkta, och det är i alla fall en bra utgångspunkt.

Trots det kommer säkerligen planerna att utsättas för hård kritik. Många menar till exempel att byggnationen av hamnområdet gör att Norrtälje inte längre blir en hamnstad.

Den kritiken är lite svår att förstå. Enligt planerna kommer småbåtshamnen att byggas ut, s/s Norrtälje kommer att ligga kvar och turbåtar och segelfartyg skall även i fortsättningen kunna lägga till i hamnen. Däremot försvinner flishanteringen. Det är dock svårt att förstå att den måste vara kvar för att Norrtälje skall kunna kallas en hamnstad.

Andra kritiker kommer att rikta in sig på att det inte finns några färdiga planer för ett ”kulturhus” i hamnen. Det finns i och för sig ett kulturhus med på skissen, men för en del lär inte detta vara tillräckligt. På samma sätt kan det också komma kritik mot att skisserna visar att silorna rivits och ersatts av två nya höga hus. Fortfarande lär det finnas de som absolut vill bevara silorna i hamnen.

Förhoppningsvis kommer dock kritiken mot skisserna att bli ganska mild, och förslagen tas istället positivt av Norrtäljeborna. För utvecklingen av hamnen och den ökade inflyttning det ger är positivt för både Norrtälje stad och kommun, framför allt om de skisser som visades i går blir till verklighet.