Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internt bråk skakar Folkpartiet

Artikel 212 av 214
Val 2014
Visa alla artiklar

Toppnamn lämnar partiet.

En strid har utbrutit inom Folkpartiet. Medlemmar riktar kritik mot hur Åsa Wennerfors och Karin Karlsbro har skött förhandlingarna med S, MP och C.

För en dryg vecka sedan avbröt Folkpartiet förhandlingarna om att eventuellt ingå i ett styre tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

I går blev det klart att S, MP och C vill styra kommunen de kommande fyra åren (se artikel intill). Där kunde Folkpartiet ha ingått menar några folkpartister. Utan FP blir det inget majoritetsstyre.

Enligt Jonny Degerman, som suttit i FP.s styrelse i 19 år, och Margareta Milde Säterli, fullmäktigeledamot för FP den gångna mandatperioden, tycker inte att processen gått rätt till. Enligt dem fick inte alla medlemmar reda på när Folkpartiet skulle rösta om fortsatta förhandlingar eller ej. Flera medlemmar var inte på plats när beslutet fattades.

– Jag tycker att det är ett odemokratiskt beslut. Det borde ha gått ut en ordentlig kallelse. Alla medlemmar ska ha en chans att få säga sitt, säger Margareta Milde Säterli, som själv inte var på plats.

– Hade jag vetat det skulle jag ha ordnat med en fullmakt. Jag tycker att det hade varit värt att fortsätta förhandlingarna med de andra partierna en vända till.

Milde Säterli är besviken och tänker lämna partiet vid årsskiftet när hennes kommunala uppdrag tar slut.

Jonny Degerman hade lämnat mötet eftersom det, enligt honom, drog ut på tiden. Han säger att han inte visste om att partiet skulle fatta beslut.

– Jag hade velat fortsätta förhandlingarna. Jag uppfattar att det finns majoritet inom partiet som velat gå vidare. Nu är det kört, säger han.

Hans Andersson, som varit FP:s gruppledare i kommunfullmäktige, håller med om att det inte var tillräckligt tydligt att partiet skulle fatta beslut.

– Det är beklagligt.

Han tycker att det är synd att det inte blev något samarbete.

– Det är så viktigt i en kommun att få till en majoritet.

FP:s ordförande, Åsa Wennerfors, tar till sig av kritiken.

– Det har gått ut ett mejl om alla datum för möten, men vi har inte skickat ut separata kallelser. Man kunde ha gått ut tydligare, det kan man alltid säga, säger hon.

Varför var det så viktigt att ni fattade ett beslut just den dagen, kunde ni inte ha väntat så att fler kunnat vara med?

– Vi hade andra partier som stressade på. Vi hade redan väntat i flera dagar med att ge besked, säger Åsa Wennerfors.

Det här har påverkat partiet, säger Wennerfors.

– Jag tror att det är gamla slitningar som kommit fram. Vi var inte eniga i den här frågan. Det har varit jätte-tufft, men nu måste vi samla oss och gå vidare och tänka på partiet i första hand.