Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte okej att människor hamnar mellan stolarna

Dagens sjukförsäkringssystem har stora brister och att det är lätt att hamna mellan stolarna: Försäkringskassan säger att man är för frisk för att vara sjukskriven, medan Arbetsförmedlingen säger att man är för sjuk för att jobba. Det här har inte S-MP-regeringen löst, trots den hårda kritik man under oppositionstiden riktade mot alliansregeringen.

"Det tar 180 dagar att bli fattiggjord i Sverige". Det skriver Norrtäljebon Birgitta Henriksson i en debattartikel i onsdagens Norrtelje Tidning. Hon menar att dagens socialförsäkringssystem har stora brister och att det är lätt att hamna mellan stolarna: Försäkringskassan säger att man är för frisk för att vara sjukskriven, medan Arbetsförmedlingen säger att man är för sjuk för att jobba.

En annan som drabbats är Väddöbon Inga-Lill Nilsson, som Norrtelje Tidning skrev om för några dagar sedan. Efter att ha varit sjukskriven i 180 dagar uppmanades hon av Försäkringskassan att gå till Arbetsförmedlingen och söka jobb. På Arbetsförmedlingen förstod de inte varför Inga-Lill Nilsson kom dit, och kodade henne som icke-arbetssökande. Det fick till följd att Försäkringskassan sänkte hennes sjukpenning.

Det stora antalet långtidssjukskrivna har varit ett stort problem för alla regeringar de senaste 20 åren. Under Göran Perssons socialdemokratiska regering i slutet på 1990-talet ökade antalet sjukskrivna mycket kraftigt. Lösningen blev att förtidspensionera alla som varit sjukskrivna mer än ett år.

Det hyfsade till statistiken. Däremot var det enormt dyrt för statskassan, och fick många att hamna i utanförskap. Många förtidspensionerades också i onödan och hade kunnat arbeta vidare om de fått bättre hjälp eller bytt jobb. Dessutom förekom en hel del fusk.

När alliansregeringen tillträdde 2006 infördes den så kallade rehabiliteringskedjan, där det bland annat infördes tidsgränser för prövning av den sjukes arbetsförmåga. Detta fick att sjukfrånvaron att minska, men reformen fick också hård kritik för att vara inhuman och tvinga sjuka att jobba. Det fanns också stora problem i samarbetet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Alliansregeringen mjukade då upp reglerna, vilket gjorde att sjukfrånvaron åter ökade. S-MP-regeringen har fortsatt att mjuka upp reglerna och har också avskaffat vissa tidsgränser. Till exempel kan man i dag vara sjukskriven hur länge som helst.

Det här har gjort att antalet långtidssjukskrivna ökat kraftigt. Antalet som varit sjukskrivna i mer än 2,5 år är i dag 16 400, vilket är nästan lika många som innan alliansregeringen införde rehabiliteringskedjan. Som jämförelse var 1500 långtidssjukskrivna under alliansregeringens tid. Antalet lär fortsätta att öka, eftersom 50 000 just nu har varit sjukskrivna mer än ett år.

Det här tycker dock nuvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är "helt okej". Hon menar att den som är sjuk skall ha sjukförsäkring.

Men så är det uppenbarligen inte, vilket Birgitta Henrikssons och Inga-Lill Nilssons fall visar. Trots att antalet långtidssjukskrivna skjuter i höjden så hamnar människor fortfarande mellan stolarna och får varken sjukpenning eller arbetslöshetsförsäkring. Trots den mycket hårda kritiken från Socialdemokraterna och Miljöpartiet under oppositionstiden så har de inte löst detta under sina drygt två år i regeringsställning.

Det är absolut inte ´"helt okej". Självklart skall människor inte få hamna i kläm på det sätt som Inga-Lill Nilsson och Birgitta Henriksson gjort.