Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte konstigt att väljarna överger S och M

Valet i september står mellan två statsministerkandidater: Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S). På samma sätt har det varit de senaste valen, även om namnen har skiftat: en moderat har stått mot en socialdemokrat.

Frågan är hur det kommer att bli i framtiden. Socialdemokraterna har tappat röster i flera val, och de senaste opinionsmätningarna tyder på att det blir samma sak denna gång, trots att oppositionen just nu har en stor ledning över regeringspartierna. Socialdemokraterna tycks inte längre vara det självklara valet för dem som inte vill ha en borgerlig regering. I dag tycks många väljare tycka att Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller Feministiskt initiativ fungerar lika bra. Tyvärr ser vissa även Sverigedemokraterna som ett alternativ.

Moderaterna tycks också vara på klar nedgång. Partiet gjorde ett katastrofalt EU-val, och detta tycks ha varit en del av en nedåtgående trend för partiet. Frågan är om partiet åter kan förnya sig och hitta ny kraft, eller om det snart är dags för ett annat parti att ta över som det ledande borgerliga partiet, på samma sätt som Moderaterna tog över från Centerpartiet i början av 1980-talet.

En viktig anledning till Moderaternas och Socialdemokraternas nedgång är troligen att båda partierna är så idéfattiga. Båda partierna har de senaste åren gjort sitt bästa för att visa sin regeringsduglighet och satt stabiliteten i statens finanser främst av allt. Det verkar dock som detta just nu är något som många väljarna inte bryr sig så mycket om.

Denna vecka har Dagens Nyheter haft stora intervjuer med både Stefan Löfven (i tisdags) och Fredrik Reinfeldt (i går). Det är slående hur få visioner och konkreta idéer de båda statsministerkandidaterna kommer med, och hur försiktiga de är för att inte stöta sig med de så kallade marginalväljarna. Fredrik Reinfeldt betonar den finansiella stabiliteten, men i övrigt har han i princip inga förslag till förändringar: inga fler jobbskatteavdrag, ingen höjd a-kassa, inget sänkt ränteavdrag, ingen tredje pappamånad och inga marknadshyror. Stefan Löfven utlovar å sin sida fler jobb, minskade klyftor, ökad jämställdhet, bättre äldreomsorg och färre timanställningar. Hur detta skall gå till berättar han dock inte, utan har bara svepande formuleringar.

När Moderaterna och Socialdemokraterna är så visionslösa är det inte så konstigt att väljarna börjar söka sig till andra partier. Att svensk ekonomi just nu tycks stabil och välskött bidrar troligen till att många vågar pröva något nytt.

Mycket pekar därför på ett mycket spännande val i höst, dels om regeringsmakten, men också om vilka partier som är bäst på att fånga väljarnas drömmar och förväntningar. Men först väntar en intensiv Almedalsvecka för politikerna, och därefter några veckors sommarsemester innan årets andra, och viktigaste, valrörelse börjar på allvar.