Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte förvånande att Piratpartiet tappar stort

Resultaten i de svenska EU-valen brukar skilja sig ganska mycket från resultaten i riksdagsvalen.

De största partierna i riksdagen, Socialdemokraterna och Moderaterna, brukar göra dåliga EU-val, medan Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet brukar göra bra EU-val. Dessutom får ofta nya partier stora framgångar i EU-valet. 2009 var det Piratpartiet, 2004 var det Junilistan.

Det finns flera orsaker till de här skillnaderna, bland annat att valdeltagandet är mycket lägre i EU-valet och att EU-valet inte gäller regeringsmakten. Detta får till följd att många inte röstar på sitt ”vanliga” parti och att enskilda frågor och ”kändiskandidater” får större genomslag.

De här tendenserna kommer att gälla även för årets EU-val, i alla fall om man skall döma efter den första opinionsmätningen inför EU-valet, som Novus presenterade i går. Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle, enligt mätningen, göra mycket bra val och få 10,8 respektive 15,7 procent, vilket är klart bättre än i förra EU-valet 2009.

Däremot tyder opinionsmätningen på en katastrof för Piratpartiet, som skulle förlora båda sina mandat i EU-parlamentet. Det är inte förvånande. Luften verkar ha gått ur partiet. Om inte något mycket speciellt händer lär därför Piratpartiet göra samma resa som Junilistan: upp som en sol i ett EU-val, ner som en pannkaka i nästa.

Det är dock inte bara Piratpartiet som enligt Novusmätningen riskerar att mista sina mandat i EU-parlamentet. Centerpartiets enda mandat sitter löst, och Kristdemokraterna skulle förlora sitt mandat. Partiet får bara 2,3 procent i mätningen, och detta trots att partiet har ett känt förstanamn på sin EU-valsedel: journalisten Lars Adaktusson.

Många har spekulerat i att Sverigedemokraterna kommer att göra ett mycket bra EU-val, inte minst med tanke på att främlingsfientliga stämningar växer sig starkare i EU. Detta syns dock inte i Novusmätningen. Sverigedemokraterna får där bara 4,8 procent, vilket är på gränsen till att ge mandat i EU-parlamentet.

Än så länge är det dock ganska få väljare som vet vilka som står på partiernas valsedlar – vissa partier är inte heller klara med sina listor. Än färre vet vad partierna har för vallöften. Mycket kan därför hända fram till valdagen. Ju närmare valet kommer, desto större roll lär kändisarna spela, vilket borde gynna Kristdemokraterna, liksom Folkpartiet, där Marit Paulsen återigen är förstanamn. På samma sätt brukar Centerpartiets vältrimmade valmaskineri göra att partiet ökar ju närmare valet kommer. Däremot brukar Moderaterna och Socialdemokraterna tappa i slutet av valrörelsen.

Frågan är också hur stödet för Sverigedemokraterna utvecklas. Partiet lär satsa stort på EU-valet, och hoppas att en framgång där leder till ett lyft även i riksdagsvalet. Å andra sidan kan man misstänka att många av Sverigedemokraternas väljare struntar i EU-valet.