Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte ens en brygga får du bygga

Denna sommar har vi varit många i vår fantastiska skärgård. Norrtälje kommun är helt unik med alla sina öar, stora och små, en del bebyggda och många, många av dessa öar är helt orörda och därmed tillgängliga för det rörliga friluftslivet.

Vi inom bygg- och miljönämnden tar hand om ansökningar som gäller dispens från strandskyddslagen. Det gäller både hus och bryggor.

Inom Alliansen har vi tagit en linje att vi i möjligaste mån ska tillgodose den sökandes önskemål om att få utveckla sin fastighet. Vi tycker också att det är rimligt att du ska få anlägga en brygga om du bor på en ö, har en strandtomt eller sjötomt. Bor du på en ö kan det ju dessutom vara så att du behöver fler bryggor för olika vindriktningar.

Så vi godkänner en del ansökningar. Då borde ju allt vara frid och fröjd kan man tycka.

Men då kommer storebror länsstyrelsen in i bilden. Våra beslut om dispens från strandskyddet granskas av den och de senaste åren har vi inom nämnden noterat att man river upp och avslår alltfler beslut. Så nu är det alltså så illa så att du i många fall inte ens får lov att bygga en brygga till din strandnära fastighet.

I bygg- och miljönämnden hade vi i våras ett möte med regeringens särskilda utredare i frågan och deras okunnighet om hur det ser ut i vår kommun var skrämmande. De kommer att lägga fram ett betänkande och föreslå ännu hårdare regler i Stockholms län, med hänsyn tagen till att kusten är så överexploaterad.

Under vårt möte frågade jag om de hade varit norr om Vaxholm och jag fick ett något grumligt svar på den frågan. Visst, jag kan hålla med om att det är mycket bebyggt just kring Vaxholm, men kommer man upp till våra trakter finns kilometer efter kilometer med orörd strandremsa att utöva sitt rörliga friluftsliv på.

Vill vi att vi ska ha en levande skärgård behöver vi kunna låta våra invånare utveckla sina fastigheter. Det ger liv till lokala entreprenörer, handel, restauranger och kanske inte en totalt nersläckt skärgård vintertid.

Undertecknad har nu begärt audiens hos landshövdingen, där vi nu i alla fall blivit lovade att få framföra våra synpunkter. Det är en start, men mycket arbete är kvar.

Ann Lewerentz (M), ordförande bygg- och miljönämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel