Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Instagramupproret satte igång debatten

I juni dömdes två flickor anklagade för att ha spridit de texter och bilder som ledde till ”Instagramupproret” i Göteborg. Händelsen satte igång diskussionen om nätmobbing på allvar.

I december samlades drygt 500 ungdomar utanför två gymnasieskolor i Göteborg. De var där för att protestera mot det Instagramkonto som hängde ut hundratals unga tjejer som horor eller slampor. Innehavarna av kontot misstänktes gå på skolorna. Protesterna ledde till upplopp där flera personer misshandlades och polisen attackerades.

Instagramkontot hette gbgsorroz, vilket är slang för Göteborgsslampor. Som mest hade kontot 8 000 besökare. De två flickorna tog inte själva fram bilder eller text utan fick dessa av tipsare. Deras brott var att de spred informationen.

I juni dömdes de för grovt förtal. 16-åringen döms att utföra ungdomstjänst i 45 timmar, medan 15-åringen döms till ungdomsvård.

Hundratals anmälningar gjordes mot kontot. Flera av de drabbade tog mycket illa vid sig, och det fanns tankar på självmord, berättade åklagaren för SR i våras.

Kontot raderades några dagar efter upploppen. Men bilderna hade spridits till andra konton och sociala medier.

Unga hängs fortfarande ut som orrar eller orraz (horor/slampor), på internet.